Ingebroken in leaseauto, is mijn inboedel verzekerd?

Is er ingebroken in je leaseauto en zijn er spullen meegenomen? Dan ligt de situatie waarschijnlijk anders dan wanneer de auto van jezelf is. Spullen in de auto kunnen namelijk onder de inboedelverzekering vallen, maar ook onder voorwaarden van de leasemaatschappij.

Of je gestolen spullen uit een leaseauto vergoed krijgt is erg afhankelijk van polisvoorwaarden en voorwaarden van de leasemaatschappij. Normaal gesproken kun je spullen die uit een auto worden gestolen claimen op de inboedelverzekering. Toch zit er soms in het contract met de leasemaatschappij een diefstal- en inbraakmodule bij de autoverzekering. Wanneer dit het geval is, dan kun je schade hier op claimen. Neem dus in ieder geval bij diefstal van spullen uit de auto eerst contact op met de leasemaatschappij. Mocht de leasemaatschappij niks vergoed, dan kun je nog proberen de spullen te claimen op de inboedelverzekering of autoverzekering.

Gestolen spullen
Spullen die uit een auto zijn gestolen kun je, afhankelijk van de polisvoorwaarden, claimen op de inboedelverzekering. Deze spullen moeten dan wel vallen onder de inboedelverzekering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleding, boeken of CD’s. Vaak is er wel sprake van een maximum vergoeding. Verder stellen verzekeraars de voorwaarden dat de auto tijdens inbraak wel op slot is geweest en spullen niet in het zicht hebben gelegen. Sommige leasemaatschappijen hebben een diefstal- en inbraakmodule. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met de leasemaatschappij of de lease-voorwaarden door te nemen.

Schade aan auto
Na inbraak in je auto is er vaak ook sprake van braakschade. Een inbreker heeft waarschijnlijk enige schade aan je auto moeten verrichten om in te kunnen breken. Deze schade kun je eventueel claimen op de autoverzekering. Of je kunt claimen op de autoverzekering, is afhankelijk van de dekking. Met een WA+ autoverzekering of allrisk autoverzekering kun je deze schade claimen. Met een WA-autoverzekering is het niet mogelijk om schade aan je auto te claimen. Het ingetikte raam of het geforceerde slot zal je dan helaas zelf moeten betalen. In geval van een leaseauto zal je contact moeten opnemen met de betreffende maatschappij. De leasemaatschappij regelt namelijk vaak de autoverzekering voor je.

Contact leasemaatschappij
Omdat er verschillende voorwaarden zitten aan spullen die worden gestolen uit een leaseauto, is het in ieder geval slim de lease-voorwaarden te bekijken. Mocht je dan twijfelen over de dekking of nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de leasemaatschappij. Zij kunnen je namelijk meer vertellen over waar je wel of niet voor verzekerd bent. Bij inbraak in de leaseauto is het overigens verplicht de leasemaatschappij hierover te informeren. Kom je er met de leasemaatschappij niet uit? Dan kun je mogelijk de gestolen spullen claimen op de inboedelverzekering of autoverzekering.

Vraag beantwoord in juni 2016. Laatst gewijzigd op 26 april 2017.