Beveiligingsklasse

De beveiligingsklasse van je auto zegt iets over de mate waarin jouw auto beveiligd is tegen diefstal. Afhankelijk van de techniek die is toegepast heeft je auto een beveiligingsklasse tussen 1 en 5.

Zodra je een autoverzekering afsluit, zal er gevraagd worden om de beveiligingsklasse van je auto in te vullen. Dit zegt iets over de mate van beveiliging van jouw auto tegen diefstal. De Stichting Certificering Motorrijtuigenbeveiliging (SCM) heeft een indeling gemaakt. Wanneer jouw auto beschikt over een beveiligingssysteem dat voldoet aan de eisen van de SCM, ontvang je daarvoor een certificaat.

Beveiligingsklasse verplicht?

Wanneer je in het bezit bent van een duurder en/of diefstalgevoeligere auto, dan kan het zijn dat een verzekeraar je verplicht om over een SCM goedgekeurd beveiligingssysteem te beschikken in je auto. Ook is het zo dat je bij sommige verzekeraars korting op je premie ontvangt naarmate je auto beter beveiligd is. Natuurlijk geldt dat alleen voor de WA (beperkt) casco autoverzekering.

Type beveiligingsklasse

Auto’s na 1998 beschikken minimaal over een klasse 1 beveiliging. Is jouw auto van voor die tijd en niet extra beveiligd dan valt deze automatisch in klasse 0. Maar waarschijnlijk heb je deze auto dan ook enkel WA verzekerd. De beveiligingsklasses zijn door het SCM als volgt ingedeeld:

Klasse 1

Startonderbreking. Dit blokkeert je startmotor en brandstofvoorziening

Klasse 2

Startonderbreker, inbraakdetectie en alarm. Naast dat je startmotor en brandstofvoorziening worden onderbroken, gaat ook er ook een sirene af en gaan je lampen knipperen wanneer er gerommeld wordt aan je auto.

Klasse 3

Startonderbreker, inbraakdetectie, alarm, sabotagesignalering en hellingdetectie. Deze klasse reageert ook wanneer je auto bijvoorbeeld omhoog getild wordt.

Klasse 4

Startonderbreker, inbraakdetectie, alarm, sabotagesignalering, hellingdetectie en voertuigvolgsysteem. Bij deze klasse bevindt er zich in je auto een soort GPS die op afstand geactiveerd kan worden. Op die manier kan je achterhalen waar je auto zich bevindt.

Klasse 5

Startonderbreker, inbraakdetectie, alarm, sabotagesignalering, hellingdetectie en voertuigvolgsysteem geactiveerd door alarm. Bij deze klasse gaat wordt het volgsysteem in je auto direct geactiveerd zodra het alarm afgaat. 

Begrip over de autoverzekering omschreven in augustus 2017. Laatst gewijzigd op 21 augustus 2017.