Bonus/malus ladder

Voor de autoverzekering wordt er een beloningssysteem gebruikt. Verzekerden die geen schade veroorzaken, krijgen schadevrije jaren. Er wordt een reductie toegekend aan de hand van een bonus/malus ladder. Het aantal treden op de ladder hangt af van hoeveel schadevrije jaren er zijn opgebouwd.

Er worden minder kleine claims ingediend bij de verzekeraar wanneer verzekerden een premie betalen die afhangt van hun eigen claimgedrag. Autoverzekerden zullen daardoor voorzichtiger gaan rijden en met hun auto omgaan. Het schadevrij rijden wordt beloond door verzekeraars door de verzekerden een korting te geven tot maximaal 70 tot 80 procent. De kortinghoogte wordt bepaald middels de bonus/malus ladder.

De bonus/malus ladder is een tabel die loopt van trede 1 tot bijvoorbeeld 20. Iedere trede weergeeft een korting of premieopslag. Wanneer je nog niet eerdere een autoverzekering hebt gehad, sta je bijvoorbeeld op de vierde trede, de inschalingtrede. Bij één jaar schadevrij rijden, kom je op trede 5. Wanneer je daarna schade veroorzaakt, daal je meteen een aantal treden. De opbouw van de bonus/malus ladder kan verschillen per verzekeraar.

Lees ook

Begrip over de autoverzekering omschreven in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 8 oktober 2014.