Zijn schadevrije jaren hetzelfde als bonus-malus treden?

Door middel van het bonus-malussysteem worden verkeersdeelnemers die geen schade claimen beloond. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, des te meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Dat principe is door de verzekeraar uitgewerkt in een zogenaamde bonus/malus-ladder. Maar hoe werkt dit nou precies?

Op het aantal schadevrije jaren krijg je korting, deze korting wordt verrekend op basis van het bonus-malussysteem. De korting wordt vervolgens berekend in de premie van de autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de autoverzekering. Om de werking van het bonus malus systeem uit te leggen hebben wij onderstaand een voorbeeld gemaakt.

Voorbeeld
Een bonus malus ladder bestaat uit een aantal treden. Uit hoeveel treden de ladder bestaat en hoe hoog het kortingspercentage is, verschilt per verzekeraar. Als verzekeringsnemer start je altijd op de instaptrede, ook deze verschilt per verzekeraar, maar laten we zeggen bijvoorbeeld trede 5. Vanaf deze trede worden je schadevrije jaren aan de ladder toegevoegd, waardoor je na drie jaar schadevrij rijden op trede acht zit. Hierdoor kun je op ieder moment zien hoeveel korting je op je bruto premie ontvangt.


Maximale korting bij hoogste trede
Let op: omdat alle B/M ladders verschillende treden/kortingspercentages hanteren is het van belang dat je in de gaten houdt dat het belangrijkste van de premieberekening de bruto premie is. Dit is namelijk de premie voordat er een kortingsregeling op is toegepast.

Voorbeeld: als de bruto premie € 100 is en je krijgt hier 50 procent b/m korting op bij verzekeraar A betaal je € 50. Wanneer je ter vergelijking bij verzekeraar B een bruto premie van € 500 hebt en hier 75 procent b/m korting op krijgt, betaal je uiteindelijk € 125. Met andere woorden, het kortingspercentage zegt dus niet alles.

Trede Korting in %
15 80
14 80
13 80
12 80
11 75
10 70
9 65
8 60
7 55
6 50
5 45
4 35
3 20
2 -10
1 -40

B/M trede na schade
Wanneer een verzekeringsmaatschappij een schadebedrag moet uitkeren, daalt de verzekerde op de bonus malus ladder. Het dalen gaat met meerdere treden tegelijk. Bij de meeste autoverzekeraars daalt de verzekerde 4 tot 6 treden bij een eerste schadeclaim. Het maakt hierbij niet uit wat het schadebedrag is. Hoeveel treden een verzekerde daalt, is af te lezen in de bonus malus tabel.

Als je zelf niet schuldig bent aan de schade na een ongeval, blijft je premie altijd ongewijzigd. In eerste instantie wordt gekeken naar de bruto premie van een autoverzekering. Deze premie ligt vaak erg hoog. Iedere verzekeringsmaatschappij heeft een zogenoemde ‘starttrede’. Bij het vergelijken van autoverzekeringen op Verzekeringen.com wordt bij iedere autoverzekering de BM-ladder getoond onder de polisvoorwaarden.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 6 april 2017.