Economisch total loss

Wanneer een voertuig economisch total loss is, dan liggen de kosten voor reparatie hoger dan de dag- en restwaarde van de auto.

Schade aan je auto door een ongeluk is al vervelend genoeg. Wanneer je auto flinke schade oploopt kan het zijn dat deze economisch total loss wordt verklaard. Er wordt van economisch total loss gesproken wanneer de reparatiekosten van de schade hoger zijn dan de dagwaarden en de restwaarden van jouw auto samen. Eigenlijk wil dat dus zeggen dat het financieel niet meer haalbaar is om je auto nog te herstellen.

Voorbeeld economische total loss

De dagwaarde van je auto voor het ongeval was € 10.000. De restwaarde van je auto na het ongeval is € 5000. Dat is een verschil van € 5000 in waarde. Wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan € 5000 is het financieel niet meer haalbaar om je auto nog te herstellen en spreken we dus van economisch total loss.

Auto economische total loss, wat nu?

Een verzekeraar keert nooit meer uit dan het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde. Wanneer je een auto die economisch total loss is wil laten repareren dien je zelf voor de extra kosten op te draaien. Je kan ook afstand doen van de auto en deze ‘inruilen’ tegen een nieuwe auto.

Begrip over de autoverzekering omschreven in augustus 2017. Laatst gewijzigd op 3 augustus 2017.