Dagwaarde

De dagwaarde van een auto is de verkoopwaarde die de auto had vlak voordat er schade aan ontstond.

Bij een autoverzekering is het schadebedrag dat wordt uitgekeerd vanuit de beperkt casco- en all-risk dekking afhankelijk van de dagwaarde. Bij oudere auto's is deze niet meer zo hoog, wat betekent dat de schade gemakkelijk boven de dagwaarde kan uitkomen. De verzekeraar keert dan alleen niet méér dan de dagwaarde uit. De auto wordt dan total-loss verklaard.

All-risk autoverzekeringen kennen vaak wel een nieuwwaarderegeling. Dan wordt bij total loss niet de dagwaarde uitbetaald, maar de nieuwwaarde. Dat is het bedrag dat je nodig hebt om dezelfde auto nieuw te kopen. Dit geldt dan alleen voor een bepaalde periode. Vaak alleen het eerste jaar, soms de eerste twee of drie jaar.

Ook bij de inboedelverzekering kan het zijn dat er wordt uitbetaald op basis van de dagwaarde. Spullen worden minder waard naarmate ze ouder zijn, en dat zien we terug in de uitkering bij schade. Dat betekent wel dat je van de schade-uitkering niet alles nieuw kunt kopen. Daarvoor zou je immers de nieuwwaarde uitbetaald moeten krijgen.

Begrip over de autoverzekering omschreven in maart 2013. Laatst gewijzigd op 3 april 2014.