Meldcode

Een meldcode wordt soms ook aangeduid als de ID-code van de auto, of als een chassisnummer of framenummer. Veel autobezitters vragen zich af waar zij, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een autoverzekering, hun meldcode kunnen vinden.

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt er gevraagd naar de meldcode van het voertuig. Deze code vormt een unieke combinatie met het kenteken van je auto. Wanneer je een verzekering voor de auto afsluit of beëindigt, wordt de code doorgegeven aan het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De RDW kan dan controleren of de auto verzekerd is voor de wettelijke verplichte WA-autoverzekering. Het doorgeven van de meldcode wordt “aanmelden kenteken” genoemd bij het afsluiten van een nieuwe verzekering en “afmelden kenteken” bij het beëindigen.

De meldcode is vermeld op deel 1B van het kentekenbewijs dat je krijgt bij tenaamstelling van de auto. De laatste 4 nummers van het chassisnummer vormen de meldcode. Op het nieuwe kentekenbewijs, dat ingevoerd is op 1 januari 2014, staat de code niet. De meldcode kun je weten door deze te vragen aan de vorige autobezitter, of via het chassisnummer dat onder de motorkap is te vinden (de laatste 4 cijfers is de meldcode). Of vraag via DigiD de autogegevens op bij het RDW. Zonder meldcode kan een auto niet verzekerd worden en loop je het risico een boete te krijgen vanwege het onverzekerd rijden.

Lees ook:

Begrip over de autoverzekering omschreven in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 6 oktober 2014.