Royementsverklaring

Een royementsverklaring, oftewel bonus-malus verklaring, is een verklaring waarin het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd is vermeld.

Het aantal schadevrije jaren geven je korting op de bruto premie van de nieuwe autoverzekering. In de royementsverklaring staan de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Het is een verklaring van de autoverzekeraar over het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren bepaalt namelijk de hoogte van de bonus-malus korting.

De royementsverklaring ontvang je wanneer je de autoverzekering beëindigt of wanneer je een andere verzekering afsluit. Alle verzekeraars kunnen je royementsgegevens bekijken via het Roy-data systeem, een database waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden. Verzekeraars checken deze gegevens wanneer je een aanvraag indient bij het afsluiten van een autoverzekering.

De meeste verzekeraars verstrekken sinds 1 september 2007 geen royementsverklaringen meer aan hun klanten. Sinds 2007 registreren verzekeraars namelijk jouw schadevrije jaren in een centrale databank genaamd RoyData. Hier worden alle royementsverklaringen digitaal opgenomen en gecontroleerd.

Begrip over de autoverzekering omschreven in juli 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.