RoyData

In de database RoyData wordt vastgelegd hoeveel schadevrije jaren je hebt voor je autoverzekering. Alle verzekeraars moeten het aantal schadevrije jaren van een klant doorgeven zodra een autoverzekering is beëindigd.

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering controleert de verzekeraar in Roy Data het opgegeven aantal schadevrije jaren. Als je een autoverzekering hebt, bouw je namelijk schadevrije jaren op. Ieder jaar dat je geen schade claimt komt er een schadevrij jaar bij. Bij het opzeggen van de verzekering kun je de opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe verzekering. Daarom worden ze vastgelegd in een centrale database: RoyData. Dit systeem vervangt de vroegere papieren royementsverklaring.

Die schadevrije jaren bepalen weer hoeveel korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Je wordt ingeschaald op een bepaalde trede van de bonus/malus ladder, die trede geeft aan welk kortingspercentage er wordt berekend.

Schadevrije jaren in Roy Data blijven geldig tot een jaar na het opzeggen van de oude autoverzekering. Bij opschorten van een polis blijven de schadevrije jaren drie jaar staan.

Begrip over de autoverzekering omschreven in december 2012. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.