Ik heb geen voorrang verleend, ben ik dan aansprakelijk voor de schade?

Ja, verkeer van rechts heeft (bijna) altijd voorrang en dus bij jij aansprakelijk voor de schade wanneer je geen voorrang verleent.

Tenzij je op een voorrangsweg rijdt heeft van rechts altijd voorrang. Veroorzaak je een ongeluk omdat je geen voorrang verleent, dan ben jij dus aansprakelijk voor de geleden schade.

Gedeelde aansprakelijkheid
Maar hoe zit het dan wanneer de tegenpartij te hard reed of een rood verkeerslicht negeerde? In dat geval kan het zijn dat de aansprakelijkheid gedeeld wordt. Belangrijk is dat je kan aantonen dat de tegenpartij een fout heeft gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door getuigen of door het gebruik van een dashcam. Een dashcam wordt, in verband met de privacy, nog niet door iedere verzekeraar geaccepteerd.

Het maakt overigens niets uit hoe groot de fout van de tegenpartij ook is, jij blijft altijd voor een deel aansprakelijk voor de geleden schade. Kan je niet bewijzen dat de tegenpartij ook schuldig is? Dan blijf je zelf voor 100% aansprakelijk.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in september 2016. Laatst gewijzigd op 29 september 2016.