Vallen caravan en aanhanger ook onder dekking van autoverzekering?

Gedurende de zomer trekken veel Nederlanders eropuit met hun caravan of aanhanger. Een WA-autoverzekering is in ieder geval verplicht. Maar niet iedereen neemt een aparte verzekering voor de caravan of aanhangwagen. Ben je eigenlijk wel verzekerd wanneer je met je caravan schade veroorzaakt bij een ander?

Wanneer je schade met de caravan, aanhanger, paardentrailer of bootoplegger veroorzaakt bij een ander ben je gewoon verzekerd met je WA-autoverzekering. Deze verzekering is wettelijk verplicht. Je bent niet enkel verzekerd voor schade die je met je auto bij een ander aanricht, maar ook voor de schade die je met je gekoppelde voertuig aanricht.

Schade die je rijdt met aan aanhanger of caravan valt onder de autoverzekering zolang de aanhanger of caravan gekoppeld is aan de auto. Ook na het ontkoppelen geldt dit. Het geldt namelijk tot het moment dat de caravan of aanhanger veilig tot stilstand is gekomen buiten het verkeer. Daarna kun je schade die je met je gekoppelde voertuig veroorzaakt bij een ander niet meer regelen via je autoverzekering. Het gekoppelde voertuig is namelijk geen onderdeel meer van je auto.

Krijg ik een schadevergoeding wanneer ik zelf schade aan mijn caravan aanricht?
Als je jouw caravan of aanhanger zelf beschadigd dan wordt de schade niet vergoed door de verzekeraar. Dit geldt eveneens bij brandschade of schade door diefstal. Je kunt wel een aparte verzekering voor de caravan of aanhangwagen afsluiten.

Krijg ik een schadevergoeding wanneer iemand anders schade aan mijn caravan aanricht?
Indien een ander schade aan je caravan of aanhanger veroorzaakt dan kan je deze schade verhalen op de autoverzekering. Iedere bestuurder is namelijk minimaal WA verzekerd, dus kan de schuldige de schade verhalen op zijn autoverzekering. De caravan of aanhanger moet wel gekoppeld zijn aan de auto.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in december 2014. Laatst gewijzigd op 1 mei 2015.