Wat is de zwarte lijst?

Het kan gebeuren dat je auto op de zwarte lijst wordt geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld doordat je met een onverzekerde auto hebt gereden of wanneer je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. De kans is dan aanwezig dat je op de zwarte lijst voor de autoverzekering staat.

De Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) houdt bij welke automobilisten er op de zwarte lijst staan. Dit doen zij voor alle Nederlandse werkzame verzekeringsmaatschappijen. Het CIS plaatst je in de volgende situaties op de zwarte lijst:

  • Je bent in de negatieve schadevrije jaren (maluspositie) beland en je verzekering is beëindigd/geschorst opgenomen
  • Je hebt met een onverzekerde auto gereden en schade aangericht
  • Je hebt een ontzegging van de rijbevoegdheid gekregen
  • Je hebt je niet gehouden aan de afspraken met de verzekeraar en je verzekering is daardoor beëindigd
  • Je hebt gefraudeerd bij je verzekering

Alleen de verzekeringsmaatschappijen kunnen een registratie doorvoeren of verwijderen in het systeem. Tussenpersonen kunnen geen wijzigingen aanbrengen in dit systeem. Sta je op de zwarte lijst? Dan blijft dit doorgaans 5 jaar staan. Ben je in de negatieve schadevrije jaren beland? Dan staan je gegevens 15 maanden op de lijst.

Verzekeraars kijken altijd op de zwarte lijst alvorens ze je accepteren voor een autoverzekering. Wanneer je op de zwarte lijst geplaatst bent en je hiertegen bezwaar wilt indienen, neem dan contact op met het CIS. Het CIS dient dan een verzoek tot correctie in bij de verzekeraar. Mocht de registratie wel terecht zijn, dan zijn er enkele verzekeraars waar je toch terecht kunt voor een autoverzekering. Je betaalt in dat geval vaak wel een (fors) hogere premie.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in februari 2015. Laatst gewijzigd op 10 februari 2015.