Wie betaalt de schade bij automatisch inparkeren?

Ford heeft aangekondigd om in 2021 een volledig zelfrijdende auto op de markt te brengen. Momenteel zijn er van diverse merken al auto’s in omloop die, door middel van sensoren, vanzelf afstand houden en/of inparkeren. Maar hoe zit het eigenlijk als je schade rijdt tijdens het automatisch inparkeren? Wie is er dan aansprakelijk?

Aansprakelijkheid
Het antwoord op de vraag is eigenlijk vrij simpel. Wanneer je automatisch inparkeert en tegen een andere auto of obstakel rijdt, dan ligt de schuld bij jezelf. Jij gaf immers de auto de opdracht om in te parkeren en niet de fabrikant van het vervoersmiddel of iemand anders. Gelukkig is het zo dat er vaak wel signalen klinken zodra je auto te dicht in de buurt komt van een obstakel. Hiermee wordt het risico op schade bij automatisch inparkeren kleiner.

Verzekerde schade
De vergoeding van de gemaakte schade is afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Schade aan andere auto’s of objecten is vanzelfsprekend verzekerd onder de verplichte WA-autoverzekering, maar schade aan de eigen auto niet. Bekijk van tevoren ook goed of je de schade wel wilt claimen. In sommige gevallen is het voordeliger om zelf te betalen.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in september 2016. Laatst gewijzigd op 19 september 2016.