Hoe ruim is dekking aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking bij schade toegebracht aan anderen. Hoe ver gaat deze dekking? Is schade door drones en e-bikes bijvoorbeeld ook meeverzekerd?

Waar ligt de grens? Wat is wel en wat is niet verzekerd op de AVP? In de polisvoorwaarden van verzekeraars is duidelijk omschreven wanneer u een claim kunt indienen op de verzekering. Over het algemeen hanteren alle verzekeraars vrijwel dezelfde voorwaarden voor deze verzekeringsvorm. Hieronder lichten wij een aantal veel gestelde vragen over de dekking in deze verzekering nader toe.

Zijn drones meeverzekerd op de AVP?
Een drone is een op afstand bestuurbare helikopter. Drones vallen onder de noemer modelvliegtuigen. Deze zijn meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) tot een gewicht van 20 kilo. Een vereiste is wel dat er als hobby mee wordt gevlogen. Bij beroepsmatige toepassing moet er een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven worden afgesloten.

Is schade door de e-bike verzekerd op de AVP?
Een fiets met trapondersteuning is verzekerd op de AVP. De situatie ligt anders als het een fiets is met een hulpmotor, waarbij u niet meer hoeft mee te trappen. In dat geval is het een motorrijtuig en moet voor de fiets een speciale verzekering worden afgesloten.

Dekking in de AVP voor boten
In de voorwaarden staat omschreven dat vaartuigen uitgesloten zijn. Er worden wel uitzonderingen gemaakt. Verzekerd is bijvoorbeeld schade door roeiboten, modelboten en kano’s. Letselschade door zeilboten is ook meeverzekerd als de zeiloppervlakte niet groter is dan 16 m2. Een vergelijkbare regel geldt voor motorboten. Letselschade is verzekerd als de motor niet sterker is dan 3 kilowatt (vergelijkbaar met ongeveer 4 pk).

Mechanisch voortbewogen en toch meeverzekerd op de AVP
Zitmaaiers op afstandbestuurbare auto’s worden mechanisch voortbewogen, maar zijn wel meeverzekerd op de AVP. Ze zijn meeverzekerd mits ze ingesteld zijn op een maximale snelheid van 16 km per uur. Bij aansprakelijkheidsschade door deze voortbewogen objecten is er een claim in te dienen op de AVP.

Vraag over aansprakelijkheidsverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 1 juli 2014.