Is een inboedelverzekering afsluiten verplicht?

Bij het afsluiten van een hypotheek kan de bank je verplichten een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt, wil de bank zijn ‘financiële investering’ wel terugzien. Maar hoe zit het eigenlijk met een inboedelverzekering, is deze verzekering ook verplicht?

Een opstalverzekering afsluiten is wettelijk gezien niet verplicht, maar bij het nemen van een hypotheek kan het wel verplicht worden door de bank. Ook wanneer de bank je niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten is het wel raadzaam. De woning en in de inboedel hebben een grote waarde.

Een inboedelverzekering afsluiten is bij een koopwoning is niet verplicht. Bij een huurwoning of huurappartement kan een verhuurder het de huurder soms verplichten er een af te sluiten. Dit is vermeld in het huurcontract. Hoewel een inboedelverzekering net als een opstalverzekering wettelijk gezien niet verplicht is, is het wel erg verstandig. De spullen zijn dan verzekerd tegen gevaren zoals brandschade, stormschade, inbraakschade en vandalisme.

Als reparatie niet mogelijk is wordt (onder bepaalde voorwaarden) de nieuwwaarde vergoed. Daarbij geldt wel dat oorzaken met een catastrofe-achtig karakter uitgesloten blijven, denk bijvoorbeeld aan oorlogssituaties, atoomkernreacties en overstromingen. De inboedelverzekering werd vroeger in de volksmond vaak brandverzekering genoemd, verwijzend naar het belangrijkste risico dat vroeger gedekt was. Inmiddels is de dekking van de inboedelverzekering zeer uitgebreid, al zijn hier natuurlijk nog wel verschillen in.

Inboedelverzekering vergelijken
Het vergelijken van inboedelverzekeringen is eenvoudig. Voor dat je een inboedelverzekering kunt vergelijken hebben wij een aantal gegevens nodig over de woning en jouw persoonlijke situatie. Vervolgens zie je meteen de 3 verzekeraars met de beste prijs/kwaliteit voor jouw situatie. Deze kun je ook direct online afsluiten. In een paar minuten kun je al een goede inboedelverzekering afsluiten.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in februari 2015. Laatst gewijzigd op 13 februari 2015.