Wat zijn acceptatievoorwaarden bij de zorgverzekering?

Een zorgverzekeraar heeft mij geweigerd op basis van acceptatievoorwaarden. Wat zijn eigenlijk de acceptatievoorwaarden bij de zorgverzekering?

Acceptatievoorwaarden zijn voorwaarden die een zorgverzekeraar stelt om je wel of niet te accepteren. Voor de basisverzekering zijn zorgverzekeraars verplicht volgens de wet om iedere verzekeringsplichtige te accepteren, ongeacht geslacht, leeftijd of gezondheid. Dit wordt de acceptatieplicht genoemd. Deze plicht is ingevoerd om te voorkomen dat verzekeraars hun verzekerden gaan selecteren. Door de acceptatieplicht is het voor verzekerden met gezondheidsrisico’s eenvoudiger om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Voor een aanvullende verzekering zijn zorgverzekeraars niet verplicht om iedereen te accepteren. Veel verzekeraars passen dan ook een medische selecte of medische acceptatie toe. De verzekeringsplichtige dient dan bij het afsluiten van een zorgverzekering een aantal vragen ter controle te beantwoorden.

Heeft je zorgverzekeraar je zorgverzekering stopgezet vanwege fraude of wantbetaling? Dan kan hij je weigeren. De verzekeraar mag jou dan vijf jaar weigeren.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 9 juli 2014.