Zijn alle basisverzekeringen gelijk?

‘Ik ben van plan om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, maar vraag mij af of alle basisverzekeringen wel gelijk zijn.’

De inhoud van de dekking van alle basisverzekeringen is gelijk. De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering voor iedereen die woont of werkt in Nederland. De basisverzekeringen zijn bij alle zorgverzekeraars gelijk doordat de overheid namelijk bepaalt wat de inhoud van de dekking moet zijn.

Wijzigingen in basispakket
Elk jaar kan de overheid wijzigingen aanbrengen in het basispakket van de zorgverzekering en de zorgverzekeraars zijn gehouden om vergoedingen voor de basiszorg te bieden. Zorgverzekeraars moeten de basisverzekering voor een vaste premie aanbieden, maar mogen zelf bepalen wat de hoogte van deze premie is.

Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken. Je kunt flink wat geld besparen wanneer je bij het overstappen de premies van verschillende basisverzekeringen met elkaar te vergelijkt. Daarbij wordt de vrijheid geboden om bij de ene verzekeraar een aanvullende zorgverzekering af te sluiten en bij de andere verzekeraar voor het basispakket te kiezen.

Overigens wordt aan zorgverzekeraars wel de mogelijkheid geboden om zelf te bepalen wat de inhoud van de aanvullende zorgverzekeringen is. Zorgverzekeraars mogen voor het aanvullend pakket zelfs criteria voor acceptatie hanteren en dat is bij een basisverzekering niet het geval. De verzekeraars hebben de plicht om iedereen die zich aanmeldt voor een basisverzekering te accepteren.

Voorbeeld: Iemand die chronisch ziek is wil overstappen van basisverzekering.
De basisverzekering is voor iedereen gelijk en ook bij chronische ziekte kan er vanuit het basispakket op de basiszorg worden gerekend. De verzekeraar moet dezelfde premie en dezelfde dekking hanteren als voor gezonde personen. Het mag dus niet zo zijn dat iemand met een chronische ziekte een andere dekking uit het basispakket krijgt en een hogere premie moet betalen.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in september 2013. Laatst gewijzigd op 16 april 2015.