All-risk

Bij autoverzekeringen, maar soms ook bij andere verzekeringen, hebben ze het weleens over 'all risk'. Wat betekent dat eigenlijk precies?

All risk betekent letterlijk 'alle risico's'. Zijn dan ook echt alle risico's gedekt? In principe wel, maar toch niet helemaal. De standaard uitsluitingen zijn wel gewoon van toepassing.

De all-risk autoverzekering en de all-risk motorverzekering dekken de aansprakelijkheidsschades (WA) en daarnaast 'volledig casco'. Daarmee is ook de schade die kan ontstaan aan jouw eigen auto of motor verzekerd. Oók als die schade je eigen schuld is. Bovendien is schade door 'enig ander van buiten komend onheil' verzekerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • brand
  • diefstal
  • storm
  • blikseminslag
  • hagelschade

De standaard uitsluitingen voor alle verzekeringen zijn echter óók bij all-risk van toepassing: natuurrampen en molest bijvoorbeeld, en een beperkte dekking bij terrorisme.

De term all-risk wordt inmiddels ook wel gebruikt bij andere dan alleen autoverzekeringen en motorverzekeringen. Bij de opstalverzekering en de inboedelverzekering wordt ook steeds vaker gesproken over een all-risk dekking. Daarmee wordt niets anders bedoeld dan 'de meest uitgebreide dekking', eigenlijk voor ieder van buitenkomend onheil.

Begrip omschreven in januari 2013. Laatst gewijzigd op 3 april 2014.