70 procent Nederlanders heeft een uitvaartverzekering

De ruime meerderheid van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, maar niet iedereen weet exact om welk type het gaat. Niet iedereen is op de hoogte van de kosten van de uitvaart, die overigens per regio verschillen.
Meerderheid van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten

Meerderheid van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten

Er is een onderzoek uitgevoerd door Big Data Small onder een groep van duizend respondenten met als thema de uitvaartverzekering. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat 70 procent van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft afgesloten.

Naturaverzekering meest populair

De naturaverzekering blijkt het meest populair te zijn. Van de groep respondenten heeft een derde laten weten een dergelijke verzekering te hebben. Deze polis wordt met 29 procent van de respondenten gevolgd door een kapitaalverzekering en daarnaast is er nog een minderheid die een gecombineerde uitvaartverzekering heeft.

Onder de deelnemers van het onderzoek zijn er ook consumenten die geen polis voor de uitvaart hebben afgesloten. In de meeste situaties is dat een bewuste keuze geweest doordat men zelf de beschikking over spaargeld heeft, waarmee de kosten van de uitvaart gedekt kunnen worden.

Kosten van de uitvaart

Ten aanzien van de kosten van de uitvaart geldt dat niet iedereen op de hoogte is van wat bijvoorbeeld een uitvaart of de aanschaf van een kist kost. De respondenten lieten weten dat een kist ongeveer 1.232 euro zal kosten en een uitvaart in totaal ongeveer 5.739 euro.

De Consumentenbond heeft eerder een onderzoek uitgevoerd naar de kosten van de uitvaart en daaruit bleek dat voor een kist bedragen tussen 500 euro en 920 euro moet worden betaald en dat de totale kosten van de gemiddelde uitvaart neerkomen op een bedrag van 7000 euro.

Regionale verschillen in kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart zijn niet overal gelijk. Opvallend is zelfs dat de prijs van twee kopjes koffie met plakje cake grote verschillen kent. In Noord-Brabant wordt door deze combinatie bijvoorbeeld gemiddeld een bedrag van 7 euro in rekening gebracht en in Zuid-Holland kosten twee kopjes koffie met een plakje cake slechts 1,25 euro.

Natura uitvaartverzekering of kapitaalverzekering?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kan de keuze worden gemaakt tussen een natura uitvaartverzekering of een kapitaalverzekering. Bij de polis in natura wordt de uitvaart volledig verzorgd. Dat heeft als voordeel dat nabestaanden zelf niet opgezadeld worden met de praktische en financiële afhandeling van de uitvaart.

Bij een kapitaalverzekering is er sprake van het vrijkomen van een geldbedrag na het overlijden van de verzekerde. Dat bedrag kan door de nabestaanden worden gebruikt om producten en diensten die betrekking hebben op de uitvaart in te kopen.

Het is verstandig om voor het afsluiten van een uitvaartverzekering te kijken naar welke polisvorm het meest wenselijk is, waarbij overigens ook een combinatie overwogen kan worden. Nadat de keuze voor een bepaald type uitvaartverzekering is gemaakt, kan er een vergelijking worden gemaakt tussen verschillende uitvaartverzekeraars.

Het is namelijk ook belangrijk om een goed gevoel te krijgen bij een verzekeraar, waar de verzekering voor de uitvaart wordt afgesloten. Er kan al een prima beeld worden verkregen door verschillende websites van uitvaartverzekeraars te bezoeken.

Gepubliceerd op 4 september 2014 om 9:42 uur in de categorie uitvaartverzekering.