Aanslagen Brussel: schade verzekerd via verzekeringspool

Dinsdagochtend 22 maart 2016 werden in Brussel twee aanslagen gepleegd op het vliegveld Zaventem en in de metro bij Maalbeek. Schade als gevolg van de reeks explosies zou volgens Business Insurance worden gedekt via een verzekeringspool, welke acht jaar geleden werd opgericht door verzekeraars en de Belgische Staat.
Meeste verzekeringspolissen dekken terreur volgens Belgische verzekeraar Assuralia

Meeste verzekeringspolissen dekken terreur volgens Belgische verzekeraar Assuralia

Met verbijstering hebben veel mensen kennis genomen van de terroristische aanslagen in Brussel van afgelopen dinsdag. Tijdens twee explosies in Zaventem en één explosie bij het metrostation in Maalbeek zijn naar verluid ten minste 32 mensen omgekomen en minstens 260 mensen gewond geraakt. Business Insurance meldt nu dat schade als gevolg van terreur aanslagen in België worden gedekt door de in Brussel gevestigde ‘Terrorism Reinsurance and Insurance Pool’ (TRIP). Een verzekeringspool, welke op 1 mei 2008 werd opgericht door een collectief van verzekeraars en de Belgische Staat. Schade door terrorisme is in deze verzekeringspool gedekt tot ongeveer 1,1 miljard euro per jaar. Dit bedrag wordt door verzekeraars en herverzekeraars beschikbaar gesteld om de getroffen verzekerden te vergoeden.

Verplichte dekking terrorisme

Deelname aan de verzekeringspool is niet verplicht, maar ongeveer 95% van de verzekeraars in België levert hier een bijdrage aan. De grootste schade als gevolg van terrorisme vond plaats op 11 september 2001 in New York, toen gekaapte vliegtuigen crashte in het World Trade Center, het Pentagon in Washington en in een veld in Pennsylvania.

Ook in België hebben de explosies gezorgd voor enorme schade. Vanaf 1 april 2007 zijn in de meeste voorkomende verzekeringspolissen in België een verplichte dekking van terrorisme opgenomen. Daarbij maakt het niet uit of men verzekerd is als particulier of als werknemer. Het gaat onder meer om alle levensverzekeringen, zorgverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Annuleringsverzekering

Inmiddels hebben ook heel wat verzekeraars in Nederland informatie verstrekt over de vergoedingen als gevolg van de aanslagen in Brussel. De Europeesche heeft bijvoorbeeld een pagina aangemaakt met veelgestelde vragen over wat wordt gedekt onder de annuleringsverzekering en wat onder de reisverzekering. Daarbij valt op dat de doorlopende- en kortlopende annuleringsverzekering geen dekking bieden, maar de allrisk annuleringsverzekering wel. De vergoeding bedraagt dan 75% van de annuleringskosten. Met betrekking tot de mogelijkheid om een reis kosteloos te annuleren in verband met het bang zijn voor een terroristische dreiging zijn er verschillen per verzekeraar.

Reisverzekering

De meeste verzekeraars sluiten terrorisme in de polisvoorwaarden van de reisverzekering en annuleringsverzekering uit. Er zijn echter, zoals in het geval van de Europeesche, wel mogelijkheden om een speciale dekking af te sluiten. Ook bij de reisverzekering worden vaak de kosten voor het terugkeren niet vergoed. Wel worden meestal kosten vergoed wanneer u door de situatie schade heeft opgelopen. Deze schade is dan gedekt op de kortlopende of doorlopende reisverzekering. Overigens is de situatie weer anders als er door de overheid een negatief reisadvies wordt verstrekt. In dat geval zal de touroperator de reizigers doorgaans de mogelijkheid bieden om de reis om te boeken.

Treintickets en vliegtickets van of naar Brussel kunnen tot en met 28 maart 2016 kosteloos worden omgeboekt of geannuleerd via de reisorganisatie. Ook verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden de mogelijkheid om tot en met 28 maart kosteloos te annuleren. Voor vragen of onduidelijkheden kun je het beste contact opnemen met de reisorganisatie.

Lees ook:

Gepubliceerd op 24 maart 2016 om 15:33 uur.