Biedt reis- of annuleringsverzekering dekking bij terrorisme?

De afgelopen tijd zijn er terroristische aanslagen geweest in verschillende plaatsen en landen die als reisbestemming populair zijn. De vraag is of reizigers met een reisverzekering of annuleringsverzekering de reis vergoed krijgen als zij in verband met dreigend terrorisme van de reis afzien.
Speciale dekking voor annulering reis in verband met angst voor terrorisme

Speciale dekking voor annulering reis in verband met angst voor terrorisme

Er zijn situaties, waarin het niet direct nodig is om een reis- of annuleringsverzekering te hebben om voor het kosteloos annuleren van de reis en voor vergoeding van de kosten in aanmerking te komen. Dergelijke situaties hebben zich bijvoorbeeld recent voorgedaan, waarbij de reisorganisatie de reizigers die een reis hebben geboekt de mogelijkheid bieden deze te annuleren of een vervangende reis te boeken.

Dat is onder meer het geval bij TUI die onlangs heeft besloten om reizen tot en met 31 maart naar Sharm el-Seikh in Egypte te schrappen. Ook in verband met de aanslag in Parijs zijn er reisorganisaties geweest die de mogelijkheid hebben geboden om de stedentrip te annuleren of de reis af te breken en de resterende dagen vergoed te krijgen zonder dat er sprake is van een reisverzekering of annuleringsverzekering.

Verschillen per verzekeraar

Met betrekking tot de mogelijkheid om een reis kosteloos te annuleren in verband met het bang zijn voor een terroristische dreiging zijn er verschillen per verzekeraar. Bij Europeesche Verzekeringen bestaat er bijvoorbeeld bij een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering geen dekking voor het annuleren van de reis in verband met angst voor een terroristische dreiging.

Die mogelijkheid bestaat echter weer wel indien de vakantieganger een allrisk annuleringsverzekering heeft afgesloten. Er wordt dan een vergoeding verstrekt bij het voortijdig afbreken van de reis, waarbij een gedeeltelijke vergoeding wordt geboden voor de reisdagen die niet zijn gebruikt.

Bij een standaard annuleringsverzekering zal het niet zondermeer mogelijk zijn om bij angst voor een mogelijke terroristische aanslag op de plaats van bestemming de kosten van de reis vergoed te krijgen. De reis kan evenmin vergoed worden op basis van de reisverzekering. Overigens is de situatie weer anders als er door de overheid een negatief reisadvies wordt verstrekt. In dat geval zal de touroperator de reizigers doorgaans de mogelijkheid bieden om de reis om te boeken.

De meeste verzekeraars sluiten calamiteiten zoals oorlog en terrorisme in de polisvoorwaarden van de reisverzekering en annuleringsverzekering uit. Er zijn echter, zoals in het geval van Europeesche Verzekeringen, wel mogelijkheden om een speciale dekking af te sluiten. Iedereen die in een situatie zit, waarin getwijfeld wordt over het wel of niet op reis gaan in verband met angst voor terrorisme kan de polisvoorwaarden van de verzekering bekijken. Wie nog een reis gaat boeken en een annuleringsdekking wil in verband met terrorisme kan de verschillende mogelijkheden daarvoor bij meerdere verzekeraars vergelijken.

Calamiteit op reis

Indien er sprake is van een calamiteit tijdens de reis, zoals terrorisme, dan kan er onder voorwaarden een deel van de reissom worden teruggekregen. Dat verloopt dan echter niet via de verzekeraar, maar via de stichting Calamiteitenfonds Reisgelden. De touroperator dient uiteraard wel bij deze stichting te zijn aangesloten om voor een vergoeding van de kosten in aanmerking te komen.

Gepubliceerd op 27 november 2015 om 11:56 uur.