Autoverzekering: minder schadeclaims, hogere schadelast

Het aantal autoschades daalt al jaren, maar de schadelast wordt door alle elektronica in auto’s steeds hoger. Auto’s worden dus veiliger, maar mocht je schade rijden dan zorgt dit vaak wel voor hogere kosten. Expertisebureau CED concludeert dit in het rapport ‘Moving forward in mobility’.
Dure elektronica in auto's zorgt voor fors hogere schadebedragen

Dure elektronica in auto's zorgt voor fors hogere schadebedragen

Verzekeraars zien het aantal autoschades in de afgelopen jaren verder afnemen. Dit is natuurlijk goed nieuws, maar schadeverzekeraars lijden ondanks de afname van het aantal autoschades wel verlies. Volgens het expertisebureau CED is de toegenomen hoeveelheid elektronica in auto’s de oorzaak van steeds hogere schadebedragen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal voertuigschades gedaald met maar liefst 28 procent: van 2,3 miljoen naar 1,8 miljoen schades. In dezelfde periode steeg echter het gemiddelde schadebedrag met 13 procent. Dit leidt er toe dat schadeverzekeraars rode cijfers schrijven. Voorlopig moeten verzekerden er niet vanuit gaan dat, door minder autoschades, de premie van de autoverzekering daalt.

Afname autoschades

De afname van het aantal voertuigschades is voornamelijk te danken aan elektronische veiligheidssystemen in auto’s. In sommige auto’s zit bijvoorbeeld Adaptive Cruise Control of Active City Break. Daarnaast worden (snel)wegen continu geanalyseerd op mogelijkheden om deze veiliger te maken. De kans op een aanrijding wordt door deze ontwikkelingen steeds kleiner. Ook de trend dat steeds meer auto’s steeds zelfstandiger gaan rijden draagt bij aan minder aanrijdingen. Daarnaast zal ook de elektronica in auto’s met de jaren goedkoper worden, waardoor ook de premie van de autoverzekering wellicht zal dalen. Probleem voor schadeverzekeraars is nu namelijk dat er wel minder schade wordt gereden, maar door de vele elektronica in auto’s de schadelast hoger is.

Overzicht aanrijdingscijfers periode 2010-2015

Hogere schadelast

Auto’s worden steeds veiliger, maar een aanrijding ook steeds kostbaarder. Volgens CED kunnen veel ‘standaard’ garages complexe elektronische schadegevallen niet verhelpen met als gevolg dat men alleen terecht kan bij dure, gespecialiseerde bedrijven die dergelijke schades wel kunnen verhelpen. Vaak worden complexe onderdelen dan ook niet meer gerepareerd, maar direct vervangen omdat dit goedkoper is. Een voorbeeld hiervan zijn autoruiten. Veel ruiten zijn tegenwoordig uitgerust met regen- en lichtsensor en/of voorruitverwarming. Volgens het expertisebureau een ‘mooie ontwikkeling’, maar zorgt dit er ook voor dat ruiten bijna niet meer gerepareerd kunnen worden en in zijn totaliteit moeten worden vervangen.

“Als het gaat om schade beginnen auto’s steeds meer op iPads te lijken: eenvoudige reparaties bestaan niet meer. Heb je schade dan is het schadebedrag door de elektronica die vervangen moet worden vaak gelijk hoog”, zegt Ruud Kooijman, directeur CED Nederland.

Overigens is de ontwikkeling van elektronica in auto’s niet de enige reden voor de hogere schadelast. Het expertisebureau laat weten dat als het economisch minder goed gaat, verzekerden minder geneigd zijn om kleinere schades te melden. Het melden van schade zorgt namelijk vaak voor een hogere premie van de autoverzekering doordat men in trede(n) daalt op de bonus/malus ladder. Sommige verzekerden kiezen er daarnaast voor om een eigen risico te betalen. Dit kan minder duur uitpakken dan het zelf laten herstellen van de schade. Hierdoor werden de afgelopen jaren minder schades geclaimd en hersteld. Bij het aantrekken van de economie zal de auto terugkomen als statussymbool en zullen verzekerden het weer belangrijker vinden om geen zichtbare schade te hebben, aldus CED.

Minder schade in Zeeland

Opvallend is dat de kans op schade in de provincie Zeeland het kleinst is. Natuurlijk is de bevolkingsdichtheid in deze regio lager en ook de intensiteit van woon-werkverkeer, maar dit ligt volgens CED ook aan de ‘overzichtelijke wegen’ in Zeeland in vergelijking tot andere provincies. Ook als er gekeken wordt naar het aantal gereden kilometers zijn de verschillen groot. In Zuid-Holland wordt bijvoorbeeld per miljoen gereden kilometers drie keer zo veel schade gemeld als in Zeeland. Het is niet merkwaardig dat er in de meer stedelijke gebieden meer schade wordt gereden. Qua absolute aantallen steekt Zuid-Holland er met 286.000 schades wel bovenuit. Maar ook in Noord-Brabant worden nog 217.000 schades gereden. In de provincie Zeeland het minst met 12.400 schadegevallen.

Top 10 automerken met meeste aanrijdingen

Verschillen per automerk

­Het expertisebureau bekeek ook het aantal absolute schades per merk. Daaruit bleek dat de meeste verkochte merken, zoals Volkswagen, Opel en Renault koploper zijn qua aantal schades. Gekeken naar relatieve aantallen dan hebben juist de duurdere merken zoals, BMW, Audi en Mercedes veel meer schade. Deze merken staan bovenaan de lijst met meeste aanrijdingen per 100 auto’s. Een mogelijke verklaring zou zijn dat deze auto’s vaak zakelijk gebruikt worden en daardoor ook veel meer kilometers maken.

Gepubliceerd op 11 april 2016 om 12:55 uur in de categorie autoverzekering.