Basisverzekering: geen werelddekking meer voor ziektekosten

Iedereen in Nederland is verplicht in ieder geval een basisverzekering te hebben voor ziektekosten. In die basisverzekering is een dekking opgenomen voor de kosten van medische behandeling, ongeacht waar die plaatsvindt. Er is dus een werelddekking.
Geen werelddekking in basisverzekering

Geen werelddekking in basisverzekering

Minister Schippers van Volksgezondheid stelt voor die werelddekking eraf te halen en te beperken tot een dekking alleen binnen Europa. Daarmee wil ze geld besparen: het zou zo'n 60 miljoen euro moeten opleveren. De besparingsactie van minister Schippers zorgt ervoor dat wereldreizigers extra goed moeten opletten hoe ze verzekerd zijn, voor ze op vakantie gaan. Ziek worden in een ver land kan financieel enorm in de papieren lopen als men daarvoor niet verzekerd is.

Nu is in de reisverzekering vaak al automatisch een dekking voor medische kosten opgenomen. Op dit moment zorgt dat dan voor een dubbele dekking: kosten zijn te verhalen op de zorgverzekering, maar ook op de reisverzekering. Daarbij geldt dan meestal dat de reisverzekering alleen vergoedt wat niet door de zorgverzekering gedekt wordt.

Acceptatieplicht

Het klinkt best logisch. Zorgkosten in het buitenland hoeven voor vakantiegangers hoeven niet gefinancierd te worden vanuit de premie voor de basisverzekering. Het kan echter ook problemen opleveren. Voor de basis-zorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Elke verzekeraar moet elke verzekerde accepteren, ongeacht wat deze persoon aan ziektes heeft. Voor de aanvullende polissen is die acceptatieplicht er niet. Daardoor zijn veel chronisch zieke mensen niet in staat om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Een andere verzekeringsmaatschappij accepteert hen niet.

Reisverzekeraars voorzichtiger

Vooralsnog is het voor de dekking van medische kosten in een reisverzekering niet nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen. De voornaamste kosten zijn immers toch al gedekt vanuit de basisverzekering. De vraag is of dit zo blijft, als het plan van minister Schippers doorgaat. Het kan ook zo uitpakken dat reisverzekeraars dan voorzichtiger worden met het afsluiten van reisverzekeringen voor mensen die chronisch ziek zijn. Een medische behandeling tijdens de vakantie kan de verzekeraar dan immers veel geld gaan kosten.

Gepubliceerd op 1 augustus 2013 om 14:58 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 17 maart 2015 om 16:55 uur.