Belgische ondernemers sluiten vaker verzekering af tegen imagoschade

Zelfstandige ondernemers in België sluiten steeds vaker een verzekering af tegen imagoschade. Duizend ondernemers hebben zich inmiddels verzekerd tegen het verspreiden van foute informatie, filmpjes en foto’s. Een aantal Belgische verzekeraars bieden een polis aan die beschermt tegen online reputatieschade.
Zelfstandigen in België kunnen zich verzekeren tegen imagoschade

Zelfstandigen in België kunnen zich verzekeren tegen imagoschade

De verzekering tegen imagoschade is in België niet iets nieuws. Belgische ondernemers kunnen namelijk al twee jaar zo’n verzekering afsluiten bij Axa Bank. Wel neemt het aantal zelfstandigen die een verzekering tegen imagoschade neemt toe. Inmiddels hebben ruim duizend ondernemers een dergelijke verzekering afgesloten. Ook het aanbod voor de imagoschade-verzekering wordt langzaam vergroot. Verzekeraar Axa slaat nu namelijk de handen in elkaar met de Brusselse zelfstandigenorganisatie IZEO om meer zelfstandigen warm te maken voor de zogeheten E-protection.

Steeds vaker vallen ondernemers ten prooi aan filmpjes en foto’s die worden geplaatst op internet. Een voorbeeld daarvan is de Amerikaanse tandarts die Cecil de leeuw doodde. De tandarts kreeg door het verspreiden van foto’s op social media een slechte naam. Marnik Vanhaverbeke van de Belgische rechtsbijstandsverzekeraar LAR, een maatschappij die verbonden is met AXA, noemt in de krant Het Laatste Nieuws nog een ander voorbeeld: “Denk maar aan de juwelier uit Hasselt die vorig jaar ten onrechte werd beschouwd als wegpiraat. Als zoiets je overkomt, bieden we crisiscommunicatie aan, maar zullen we ook aan providers als YouTube vragen om het filmpje offline te halen”.

De Belgische consumentenbond, Test-Aankoop, heeft haar bedenkingen bij de verzekering tegen imagoschade omdat de verzekerde maar één keer per jaar een beroep kan doen op de polis. “Bovendien gaat de verzekeraar enkel een middelenverbintenis aan om schadelijke info van het internet te verwijderen. De verzekeraar levert de nodige inspanningen, maar verbindt zich niet tot het behalen van een resultaat”, zegt de consumentenorganisatie. Inmiddels hebben al duizend zelfstandigen in België zich aangemeld voor de dienst, die 50 tot 120 euro per jaar kost.

Gepubliceerd op 14 augustus 2015 om 11:20 uur.