Goedkopere levensverzekering voor mannen

Sinds december 2012 moeten levensverzekeraars voor mannen en vrouwen gelijke premies hanteren. Voor die tijd was het heel normaal dat vrouwen minder betaalden voor een overlijdensdekking, vanwege hun hogere levensverwachting. Mannen zijn nu goedkoper uit.

De premies zijn gelijkgetrokken, dat was opgelegd door het Europees Hof van Justitie. Het hanteren van andere premies voor vrouwen dan voor mannen zou seksediscriminatie zijn. Ook al waren die premies gebaseerd op objectieve sterftetabellen. Daaruit valt af te lezen dat vrouwen nog steeds langer leven dan mannen.Toch heeft Europa de zogeheten 'sekseneutrale tarieven' verplicht gesteld.

Nu de premies gedwongen gelijk zijn, was de Consumentenbond benieuwd naar het effect op de hoogte ervan. Daarom heeft de bond onderzoek laten uitvoeren door MoneyView. De Consumentenbond noemt de geconstateerde ontwikkeling 'verrassend'. 

Een paar voorbeelden. Vrouwen van 25 jaar betalen nu gemiddeld 4% meer premie dan een jaar geleden. Voor vrouwen van 50 jaar ligt de stijging op maar liefst 20%. De premies voor mannen zijn gedaald. Verzekeringen op het leven van mannen tussen 25 en 45 jaar daalden met 15% in premie. De topdaling ligt bij mannen van 45 jaar: die betalen 21% minder. Is de verzekerde een man van 50 jaar, dan is de daling 12%.

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn in de afgelopen 10 jaar sterk gedaald, en voor mannen dus nog eens extra. Wie een lopende polis heeft kan wellicht veel voordeel behalen door te kijken of die nu niet goedkoper kan.

Gepubliceerd op 11 juni 2013 om 9:07 uur.