Grootste onzinverzekering: nummer 1 de regenverzekering

Wij Nederlanders willen graag goed verzekerd zijn en willen dan ook gedekt zijn voor de meest uiteenlopende risico’s. Dat heeft echter wel tot gevolg dat wij regelmatig onzinnige verzekeringen afsluiten. De Consumentenbond heeft hiervoor een top 10 samengesteld: dit keer wordt de regenverzekering uitgelicht.
Uitgelicht als zinloze verzekering: de regenverzekering

Uitgelicht als zinloze verzekering: de regenverzekering

Jaarlijks betalen wij honderden euro’s te veel aan onzinnige verzekeringen. Tijd om eens na te gaan welke onzinnige verzekeringen er zijn en waarom deze overbodig zijn. Op plaats 1 staat volgens onderzoek van de Consumentenbond de regenverzekering. De regenverzekering kan worden afgesloten om het risico van hevige regenval tijdens een vakantie, evenement of dagje weg te dekken. Op zich niets mis mee, echter zijn er bijzonder strenge voorwaarden aan verbonden en is de kans klein dat er (in korte periode) zo veel regen valt.

Voorbeelden regenverzekering
Steeds vaker bieden pretparken of vakantieparken een regenverzekering aan. In samenwerking met Interpolis biedt Roompot Vakanties een dergelijke verzekering aan, maar bijvoorbeeld ook bij Avonturenpark Hellendoorn kan de verzekering worden afgesloten. Daarnaast worden bij verschillende evenementen regenverzekeringen aangeboden.

Ook Nederlanders die in de vakanties massaal naar campings in binnen- en buitenland trekken worden gelokt met een regenverzekering. Volgens het Verbond van Verzekeraars is het een ‘nicheverzekering’. Echter moet er in een bepaalde periode of op een bepaalde dag zo veel regen vallen dat men met succes aanspraak kan maken op de reisverzekering. De hoeveelheid regen in millimeters wordt bepaald door het dichtstbijzijnde weerstation. De regenverzekering keert dan vervolgens en vooraf overeengekomen bedrag uit, welke in de polis staat vermeld.

Waarom is de regenverzekering onzinnig?
De regenverzekering wordt slechts door enkele gespecialiseerde verzekeraars aangeboden. Naast de hoeveelheid regen die er moet vallen, zijn de voorwaarden streng. Vaak geldt een vergoeding alleen wanneer er binnen een dagdeel extreem veel regen valt. Ook wordt er alleen gekeken naar de resultaten van het dichtstbijzijnde KNMI-meetstation. Balen dus wanneer het dichtstbijzijnde meetstation 50 kilometer verderop is.

Ook het Verbond van Verzekeraars stelt dat veel schade te verhalen valt op andere verzekeringen. Het niet afsluiten van een onzinnige verzekering kan in ieder geval veel geld besparen. Een variant op de regenverzekering is de zonneschijnverzekering. Bij de zonneschijnverzekering wordt het aantal uren zon per dag of periode meegerekend.

Beide verzekeringen zijn onzinnig te noemen omdat de schade die je eventueel oploopt ook onder andere verzekeringen worden gedekt, zoals de inboedelverzekering, opstalverzekering, annuleringsverzekering en reisverzekering. Dit artikel is gebaseerd op een eerder onderzoek van de Consumentenbond naar ‘De top-10 Zinloze verzekeringen’ uit de Consumentengids van maart 2014.

Gepubliceerd op 25 maart 2014 om 13:27 uur. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 9:51 uur.