Helft ouders maakt geen afspraken over autoschade

Verzekeraar Univé heeft door onderzoeksbureau Gfk onderzoek laten doen naar hoe jongeren en ouderen kijken naar onder andere autobezit en autoverzekeringen. Daaruit blijkt dat de helft van de ouders geen afspraken maakt over betalen van schade. Terwijl 17% van de ouders wel eens een uitgeleende auto met schade heeft teruggekregen.
Univé liet Gfk onderzoek doen naar jonge bestuurders en hun ouders

Univé liet Gfk onderzoek doen naar jonge bestuurders en hun ouders

Jongeren en ouders kijken anders naar autobezit en autoverzekeringen, maar er zijn ook verschillende overeenkomsten. Uit het onderzoek van Gfk blijkt bijvoorbeeld dat jongeren en ouders eensgezind zijn over zelfrijdende en elektrische auto’s. Maar er zijn ook verschillen, zoals moeite hebben met fileparkeren, alcoholconsumptie terwijl men moet rijden en het maken van afspraken over het betalen van schades en boetes. Verzekeraar Univé wil met het onderzoek meer inzicht vergaren in hoe jongeren bijvoorbeeld autorijden ervaren en hoe zij denken over het verzekeren van een auto. De resultaten wil de verzekeraars gebruik om jongeren in de toekomst een goed passend autoverzekering te kunnen bieden.

Opvallende onderzoekcijfers

  • 45% van de jonge bestuurder krijgt klamme handen van fileparkeren
  • 24% van de ouders heeft moeite met fileparkeren
  • 42% van de ouders drinkt een glas alcohol als zij nog moeten rijden
  • 24% van de jonge bestuurder drinkt een glas acohol als zij nog moeten rijden
  • 50% van de ouders maakt afspraken met hun kinderen over het betalen van een schade
  • 93% van de ouders maakt afspraken met hun kinderen over het betalen van een boete

Opvallend is dat ouders wel vaak (93%) afspraken met hun kinderen maken over het betalen van boetes, maar dat niet doen over het betalen van schade (50%). Maar liefst 17% van de ouders geeft namelijk aan dat kinderen een uitgeleende auto wel eens met schade hebben teruggebracht. Ook hebben ouders en jonge bestuurders (79%) vaak geen idee dat jongeren zonder auto mogelijkheid hebben tot het opbouwen van een no-claim korting op de autoverzekering.

Gfk-onderzoek voor Univé naar jonge bestuurders en hun ouders


Onverzekerd
Van de respondenten gaf 13% van de ouders aan hun kind van 17 jaar wel eens te laten rijden zonder begeleidend coach. Een 17-jarige is zonder begeleidend coach niet verzekerd en bij schade is dit dan niet gedekt op de autoverzekering. Ook gebruikt 64% van de ouders hun kind weleens als BOB. Dat is natuurlijk prima, maar ook dan geldt dat een 17-jarige onverzekerd is. Het alcoholpercentage van de begeleidend coach mag namelijk niet boven de wettelijk toegestane norm uitkomen. Uit eerdere resultaten bleek al dat ouders ook eerder met drank op achter het stuur kruipen (42%) dan hun kinderen (24%).

Univé heeft Gfk opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar jonge bestuurders in de leeftijd van 17 t/m 24 jaar en hun ouders. Het onderzoek is verricht onder 1.063 respondenten. Volgens de verzekeraar spelen jongeren een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de autoverzekering van de toekomst. De behoeften van jongeren zouden de verzekeraar dwingen om ook op andere manieren van verzekeren te focussen. Alle resultaten van het Gfk-onderzoek zijn hier terug te vinden.

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 16:44 uur in de categorie autoverzekering.