Tellen schadevrije jaren ook mee wanneer ik in de auto van mijn ouders rij?

Veel jongeren vinden een autoverzekering erg duur. Het risico op schade is groter bij jongeren en hierdoor is de premie hoger. Vaak wordt daarom de verzekering op naam van een van de ouders gezet of rijdt de jongere uitsluitend in de auto van de ouders. Dit heeft alleen wel nadelen.

Op de meeste autoverzekeringen zit in de voorwaarden een clausule waarbij het eigen risico hoger is als de bestuurder jonger is dan 24 jaar. En wanneer de jongere bestuurder schade rijdt, heeft dit consequenties voor de opgebouwde schadevrije jaren van één van de ouders.

Schadevrije jaren bouw je op tijdens de periode dat je autoverzekering loopt, maar alleen als de autoverzekering op je eigen naam staat. Als je dus altijd in de auto van je ouders rijdt tellen deze jaren niet mee voor jou, maar voor een van beide ouders, zelfs wanneer je vele jaren schadevrij hebt gereden. Zodra je zelf een eigen auto rijdt en daarover een autoverzekering hebt afgesloten begint je eerste schadevrije jaar.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 6 april 2017.