Huisdierenverzekering met vrijwillig eigen risico populair

Bij het afsluiten van een huisdierenverzekering maken steeds meer mensen gebruik van de mogelijkheid om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Uit een onderzoek van Proteq Dier & Zorg blijkt dat ruim 43 procent daarvoor kiest.
Vrijwillig eigen risico ook populair bij huisdierenverzekering

Vrijwillig eigen risico ook populair bij huisdierenverzekering

Eerder dit jaar heeft Proteq Dier & Zorg een nieuwe variant van de huisdierenverzekering geïntroduceerd, waarbij verzekerden de mogelijkheid krijgen om zelf voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Bij deze verzekeraar kunnen honden en katten worden verzekerd en uit de cijfers blijkt dat 43 procent de keuze maakt voor een huisdierenverzekering met een vrijwillig eigen risico.

Lagere premie

Proteq Dier & Zorg is een van de grootste verzekeraars voor huisdieren van Nederland voor honden en katten. Sinds mei 2014 bestaat de mogelijkheid voor een vrijwillig eigen risico te kiezen met opties voor verschillende bedragen. Er kan onder meer een keuze gemaakt worden voor een bedrag aan eigen risico van 100 euro, 150 euro en 200 euro per periode van negentig dagen.

Het grote voordeel van de keuze voor een vrijwillig eigen risico is dat de premie van de huisdierenverzekering lager wordt. De premie kan tot ongeveer 30 procent lager uitvallen in vergelijking met de andere huisdierenverzekering van deze verzekeraar. Dat er een nieuwe polis is geïntroduceerd komt doordat er naar de behoefte van verzekerden is geluisterd.

De verzekeraar merkte op dat er een groep van eigenaren van huisdieren is, die prima in staat zijn om bijvoorbeeld de eerste kosten van een bezoek of behandeling bij de dierenarts van een hond of kat te betalen. Deze groep vindt het echter wel prettig om een complete dekking te hebben voor ziektekosten voor de hond of kat, zodat er bij hoog oplopende medische kosten wel aanspraak gemaakt kan worden op een vergoeding.

De ontwikkelingen van de zorgverzekeraars die een basisverzekering met vrijwillig eigen risico aanbieden in ruil voor een lagere premie wordt met de nieuwe polis door de huisdierenverzekeraar gevolgd.

Eigen risico van 100 euro meest gekozen

Uit de cijfers van de huisdierenverzekeraar blijkt verder dat de meerderheid van de eigenaren van huisdieren de keuze maakt voor het laagste vrijwillig eigen risico van 100 euro. Ongeveer 60 procent kiest namelijk voor het bedrag van 100 euro per negentig dagen. Dat de keuze voor het laagste bedrag aan eigen risico het vaakst voorkomt, is te verklaren uit het beperkte premieverschil bij de hogere bedragen. Dat bedraagt namelijk vaak niet meer dan een paar euro.

Jaarlijkse evaluatie

Proteq Dier & Zorg heeft in het kader van de snelle ontwikkelingen in de diergeneeskunde besloten om een jaarlijkse evaluatie plaats te laten vinden. Zo kan een huisdierenverzekering worden aangepast als er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen en er altijd sprake is van een actuele en passende dekking. Er is uiteraard wel een verschil tussen een huisdierenverzekering en een zorgverzekering, want de basisverzekering is voor mensen verplicht. Huisdieren hoeven niet verplicht tegen ziektekosten worden verzekerd, maar het kan zeker wel verstandig zijn om torenhoge kosten bij noodzakelijke medische zorg van een hond of kat niet zelf te hoeven betalen. 

Gepubliceerd op 28 november 2014 om 11:00 uur.