Minder claims op autoverzekering verwacht bij zelfrijdende auto’s

Verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden, kunnen een grote inkomstenbron verliezen op het moment dat er zelfrijdende auto’s gaan deelnemen aan het verkeer. De premies van autoverzekeringen vormen nu nog een grote bron van inkomen.
Zelfrijdende auto leidt tot minder claims autoverzekering door minder ongelukken

Zelfrijdende auto leidt tot minder claims autoverzekering door minder ongelukken

Op dit moment verkrijgen de verzekeraars voor een derde het inkomen uit premies van verzekeringen die betrekking hebben op autoschades. Als de zelfrijdende auto’s in opkomst komen dan heeft dat echter grote gevolgen op verschillende gebieden. In de eerste plaats zullen de inkomsten fors dalen doordat de zelfrijdende wagens zo zijn ontwikkeld dat er zich veel minder ongelukken zullen voordoen.

Nog geen autoverzekering voor zelfrijdende auto

De verzekeraars zijn momenteel nog niet voorbereid op de toekomst waarin zelfrijdende wagens deel gaan uitmaken van het verkeer. Robin Clements van Centraal Beheer Achmea heeft bijvoorbeeld laten weten dat er geen product in de vorm van een autoverzekering beschikbaar is als bij wijze van spreken morgen iemand een zelfrijdende wagen wil verzekeren. Overigens heeft de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, Rudi Buis, nog van geen enkele Nederlandse verzekeraar vernomen dat er polissen beschikbaar zijn voor de nieuwe auto’s die zelf rijden.

Daling aantal ongelukken

Indien de zelfrijdende auto’s aan het verkeer gaan deelnemen, blijkt uit een onderzoek van de overheid in Amerika dat het aantal ongelukken fors zal dalen en in de verre toekomst in totaal met 81 procent zal dalen. De verwachte daling van het aantal ongelukken brengt natuurlijk met zich mee dat er minder schadeclaims via de autoverzekering worden ingediend.

Het risico op schade met de zelfrijdende auto in het verkeer wordt lager en dat heeft uiteindelijk ook gevolgen voor de inkomsten van de verzekeraar. De premies van de autoverzekering worden onder meer vastgesteld op basis van risicofactoren. Een belangrijke risicofactor, zoals de kans op ongelukken in het verkeer, zal dan minder zwaar gaan wegen.

Premiedaling autoverzekering

Er zijn al meerdere onderzoeken uitgevoerd, want ook vakblad Insurance Day uit Groot-Brittannië heeft onderzoek gedaan. De focus werd daarbij gericht op de premie van de autoverzekeringen en het vakblad voorspelt naar aanleiding van de gegevens dat de premie voor voertuigen over 8 jaar gehalveerd zullen zijn. Indien er naar de verzekeraars in Nederland wordt gekeken, dan leidt deze voorspelling tot een totaalverlies van 1,3 miljard aan premie-inkomsten op jaarbasis. Deze informatie is gebaseerd op de cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Aansprakelijkheid bestuurder

Bij een zelfrijdende auto zal de aansprakelijkheid in de autoverzekering anders moeten worden geregeld. Er is namelijk geen bestuurder die aansprakelijk kan worden gesteld voor bijvoorbeeld een aanrijding met derden. De aansprakelijkheid zal dan naar de producent van de auto verschuiven, want de auto bepaalt hoe er gereden wordt. Zoals al even aangehaald zal ook het berekenen van het risico voor verzekeraars veranderen.

De verzekeraar Aon is onlangs begonnen met het uitvoeren van een onderzoek naar de verzekerbaarheid met betrekking tot het autonoom rijden. Dit onderzoek wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gesteund en volgens dit ministerie zal het zeker nog tot 2025 duren voordat de eerste volledig zelfrijdende auto’s aan het verkeer deelnemen.

Gepubliceerd op 13 oktober 2014 om 11:43 uur in de categorie autoverzekering.