Moeilijkheden bij afsluiten autoverzekering met een strafblad

Er zijn talloze personen in Nederland die een strafblad hebben en deze groep kan moeite ondervinden met het afsluiten van een autoverzekering. Het is niet zo dat een strafblad inhoudt dat de rijvaardigheid niet goed is, maar er zijn dan wel andere factoren die meespelen.
Strafblad en geweigerd voor autoverzekering? Er is een alternatief!

Strafblad en geweigerd voor autoverzekering? Er is een alternatief!

Er zijn altijd meerdere factoren die een rol spelen bij het afsluiten van een autoverzekering. Bij een strafblad kunnen verzekeraars zich op het standpunt stellen dat de betreffende persoon het blijkbaar niet zo nauw neemt met de gangbare normen en waarden. Dat kan dan ook een reden zijn om een autoverzekering te weigeren. Overigens achtervolgt een strafblad iemand bij het afsluiten van een autoverzekering niet levenslang, want het maakt wel uit hoelang het geleden is dat een straf is opgelegd. Daar kan de verzekeraar dan ook rekening mee houden.

Melden bij verzekeraar

Als het langer dan acht jaar geleden is dat een strafblad is verkregen, dan hoeft de aanvrager van een autoverzekering geen melding meer te doen van dit verleden. In andere gevallen is het aan te raden om het wel te melden aan de verzekeraar ook al wordt dan het risico gelopen dat er geen acceptatie volgt. Er is altijd een alternatief beschikbaar om de auto wel te kunnen verzekeren al kan er dan wel rekening worden gehouden met een hogere premie doordat de verzekeraar dan het risico neemt een persoon met een strafblad te verzekeren.

Rialto Verzekeringen

Het kan voorkomen dat een persoon met strafblad niet wordt geaccepteerd door de verzekeringsmaatschappij. Het is altijd te proberen om bij meerdere verzekeraars een polis aan te vragen of de mogelijkheden na te gaan, maar als acceptatie uitblijft, dan kan de keuze voor Rialto Verzekeringen worden gemaakt.

Deze verzekeraar accepteert personen die om een bepaalde reden bij andere partijen niet worden toegelaten tot de autoverzekering. De dienstverlening is gericht op het aanbieden van motorrijtuigverzekeringen voor bijzondere risico’s. Dat betekent dat niet alleen personen met een strafblad van deze optie gebruik kunnen maken. Ook andere bijzondere risico’s kunnen zich voordoen, zoals veel schadegebeurtenissen in een korte tijd. Het verschil met andere verzekeraars is dat Rialto ruimere acceptatienormen hanteert en zich ten doel stelt een maatschappelijke taak te vervullen.

Auto niet op iemand anders naam laten verzekeren

Als een persoon een strafblad heeft en bij meerdere verzekeraars geweigerd wordt, zodat er geen autoverzekering kan worden afgesloten, dan wordt vaak naar de mogelijkheid gekeken om de auto dan maar op iemand anders naam te verzekeren. Dit wordt echter ten sterkste afgeraden, want er kunnen daardoor problemen ontstaan.

Op het moment dat de verzekeraar er namelijk achter komt dat de persoon met het strafblad een regelmatige bestuurder is van de auto, dan kan dat bij de afhandeling van eventuele schade grote gevolgen hebben. Het kan zelfs zo zijn dat de schade dan helemaal niet wordt vergoed of maar voor een beperkt deel voor vergoeding in aanmerking komt. Bovendien volgt er dan een registratie in de centrale database waar alle verzekeraars toegang tot hebben.

Gepubliceerd op 29 september 2015 om 14:37 uur in de categorie autoverzekering.