Nieuwe iPhone 6? Meer schadeclaims bij verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars roept verzekeraars op om alert te zijn op fraude met claims over "defecte" of "gestolen" mobiele telefoons. De nieuwe iPhone 6 heeft het alles mee te maken.
Nieuwe iPhone 6? Verzekeraars ontvangen opeens veel schademeldingen.

Nieuwe iPhone 6? Verzekeraars ontvangen opeens veel schademeldingen.

Bij de eerdere introductie van nieuwe iPhones waren er opvallende pieken te zien in het claimgedrag, zo constateerde het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Na verder onderzoek was het duidelijk dat deze pieken werden veroorzaakt vlak voor en tijdens de introductie van nieuwe smartphones. De logische verklaring: een telefoon werd gemeld als kapot of gestolen op bijvoorbeeld de reisverzekering of inboedelverzekering, zodat de verzekeraar over moet gaan op vervanging of vergoeding.

Nieuwe golf schadeclaims
Na het onderzoek van het CBV hebben de diverse verzekeraars hun schadebehandelingsproces aangescherpt. Vorig jaar werd hierdoor al minder geclaimd, maar met de aankondiging van de iPhone 6 lijkt er weer een nieuwe golf van schadeclaims binnen te komen.

De boodschap van het CBV aan verzekeraars is duidelijk: stel voldoende vragen om de geclaimde schade te controleren, kijk of de geclaimde schade past bij de toedracht. Veel verzekeraars eisen nu ook dat het defecte toestel eerst moet worden toegestuurd, waarna de verzekeraar het toestel kan laten onderzoeken en soms repareren.

Populair onderwerp
Ook bij ons is het onderwerp mobiele telefoons en verzekeringen erg populair, zo hebben we in 2013 de vraag beantwoord of de smartphone onder de inboedelverzekering valt. Deze vraag en antwoord, was de afgelopen 30 dagen de populairste vraag.

Gepubliceerd op 26 september 2014 om 9:09 uur in de categorie inboedelverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 10:13 uur.