Noodweerschade, wat vergoedt de verzekeraar?

Afgelopen maandag heeft het flink gestormd in Nederland. In sommige delen van ons land regende het hard, gepaard met hagel en onweer. Dit veroorzaakte met name schade aan woning, auto en andere spullen. Veel Nederlanders weten niet dat veel schade kan worden geclaimd op de opstal- en/of inboedelverzekering.
Enkele Nederlanders getroffen door storm, verzekeraar keert echter niet altijd uit

Enkele Nederlanders getroffen door storm, verzekeraar keert echter niet altijd uit

Met het veranderende klimaat is het belangrijk om een goede verzekering af te sluiten om onaangename verrassingen te voorkomen. Afgelopen maandag werd in verschillende steden schade veroorzaakt door een flinke storm. Maar wat vergoedt mijn verzekeraar en in welke omstandigheden?

Wanneer wordt stormschade vergoed?
Bij stormschade valt bijvoorbeeld te denken aan een boom die tijdens storm omwaait en op jouw woning terechtkomt of op de garage. Of dakpannen die van jouw woning zijn afgewaaid. Schade door storm wordt doorgaans vergoed bij windkracht 7 of hoger. Dan wordt het door de verzekeraar pas beschouwd als storm. Het KNMI meet de windkracht. Wanneer het plaatselijk stormt en het KNMI meet geen windkracht 7 of hoger dan kijkt men naar schade aan woningen in de buurt.

Belangrijk om te weten is dat bij schade door storm een hoger eigen risico geldt dan bij andere schades. Indien je een hoog eigen risico hebt en weinig schade, is het raadzaam de schade niet te claimen.

Wanneer wordt onweerschade vergoed?
Door onweer kan er flink wat schade ontstaan aan jouw woning. Zo kan er brand ontstaan maar ook de muren kunnen bijvoorbeeld scheuren. Wanneer onweer inslaat in de woning, kan elektrische apparatuur beschadigd worden. Schade door onweer kan vergoed worden door de inboedelverzekering en/of opstalverzekering. Wat te doen bij brand door onweer? Bel de brandweer zo spoedig mogelijk. Doe niets aan de plek waar de schade is en bewaar beschadigde apparatuur. Slim is om bijvoorbeeld foto’s te maken om later aan de verzekeraar te kunnen tonen.

Wanneer wordt schade door flinke regenbuien vergoed?
Een hoosbui kan leiden tot flinke waterschade, zoals lekkages en ondergelopen ruimtes. Ook een gesprongen leiding valt onder waterschade. De inboedel- en/of opstalverzekering vergoeden deze schades. Wanneer je per ongeluk een raam of deur open hebt laten staan of de de woning is slecht onderhouden, dan wordt de waterschade meestal niet vergoed door de verzekeraar. Ook bij waterschade is het raadzaam de beschadigde spullen te bewaren. Zo kan de hoogte van de schade beter bepaald worden.

Wat krijg je terug van de verzekeraar?
Je krijgt doorgaans het bedrag terug waarvoor je de spullen nieuw kunt aanschaffen; de nieuwwaarde van de spullen. Indien de waarde van jouw spullen lager is dan 40 procent van het bedrag waarvoor je ze hebt aangeschaft, dan krijg je de dagwaarde van jouw spullen vergoed. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen waarbij je niet het volledige bedrag krijgt vergoed. Bekijk de polisvoorwaarden van jouw verzekering voor meer informatie hierover.

Gepubliceerd op 11 juni 2014 om 12:44 uur.