Particuliere polissen staan toeristenverhuur van woningen niet toe

Er zijn tegenwoordig steeds meer woningeigenaren die hun huis aan toeristen verhuren via bijvoorbeeld sites als Wimdu en Airbnb. De eigenaren zijn dan echter niet verzekerd als er schade ontstaat door bijvoorbeeld brand of ongelukjes van de huurders.
Huis bij vakantieverhuur via Airbnb vaak onvoldoende verzekerd

Huis bij vakantieverhuur via Airbnb vaak onvoldoende verzekerd

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten dat de polissen, zoals de woonverzekering en aansprakelijkheidsverzekering van particulieren, tijdelijke verhuur van de woning aan toeristen niet toestaan. Er zijn namelijk meerdere verzekeraars die voor tijdelijke verhuur, zoals aan toeristen een uitsluiting in de polis hebben opgenomen.

Geen verzekering voor verhuur via Airbnb

Op dit moment is er geen mogelijkheid om de woning bij tijdelijke verhuur via bijvoorbeeld Airbnb aan toeristen te verzekeren. Bij tijdelijke verhuur aan toeristen wordt het risico op schade te groot geschat. Een andere reden van het gebrek aan verzekering is dat de woningeigenaren doorgaans als particulier optreden en niet bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven.

De verwarring met betrekking tot de vakantiehuur en verzekeringen is groot. Zowel de overheid als verzekeraars hebben niet direct een oplossing voorhanden voor de problemen die gepaard gaan met de forse toename van de verhuur van woningen aan toeristen.

Vooral in Amsterdam wordt er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om woningen tijdelijk aan toeristen te verhuren. Er zijn inmiddels regels voor de verhuur via bijvoorbeeld Airbnb, maar daar houden maar weinig huiseigenaren zich aan. Een onderdeel van de problemen op dit gebied is dat de woningeigenaren het huis op dat gebied onvoldoende hebben verzekerd.

Speciale verzekering in 2015

In Nederland is er een verzekeraar die het probleem als een commerciƫle kans ziet en springt daar handig op in. Nationale-Nederlanden is namelijk voornemens met ingang van 2015 een speciale verzekering aan te bieden met een hogere premie. Deze speciale verzekering zal dan worden afgestemd op de tijdelijke verhuur van woningen aan toeristen, zoals via Airbnb gedaan kan worden. Er worden dan nieuwe voorwaarden opgesteld door de verzekeraar voor particulieren die hun woning op commerciƫle basis voor de verhuur willen aanbieden.

Verhuurdersgarantie via Airbnb

Airbnb is een Amerikaans bedrijf waar particulieren via hun website een woning kunnen onderverhuren aan toeristen. Een woordvoerder van het bedrijf heeft laten weten dat er sprake is van een verhuurdersgarantie voor iedere particulier die besluit de woning tijdelijk te verhuren aan toeristen. Er zou sprake zijn van een dekking tot 700.000 euro voor schade aan het huis, waar ook brandschade onder valt. Het betreft echter een Amerikaanse verzekering met vele beperkingen die niet als vervanging van een woningverzekering kan worden beschouwd.

Amsterdam heeft als eerst gemeente in de wereld aan particulieren de mogelijkheid geboden om een woning voor vakantieverhuur aan te bieden. Er zijn daaraan echter wel strikte voorwaarden verbonden, waarmee de particulieren het niet zo nauw lijken te nemen. Zo worden er in Amsterdam elke week wel een aantal woningen die via Airbnb beschikbaar worden gesteld net als illegale hotels gesloten. De sluiting kan onder meer plaatsvinden op basis van het niet voldoen aan de eisen van brandveiligheid. 

Gepubliceerd op 5 september 2014 om 10:11 uur.