Premie autoverzekering elektrische auto gaat stijgen

Het ligt in de lijn der verwachting dat de premie autoverzekering voor elektrische auto’s zal stijgen. Zodra verzekeraars genoeg gegevens hebben verzameld over onder meer de risico’s, zal de premie voor elektrische auto’s worden herzien.
Premie elektrische autoverzekering zal in toekomst stijgen

Premie elektrische autoverzekering zal in toekomst stijgen

In de toekomst zal de premie van de autoverzekering voor elektrische auto’s gaan stijgen. Dat is in ieder geval de verwachting van de consumentensite Wegwijs. De verwachting van een premiestijging is gebaseerd op het gegeven dat een elektrische auto een langere remweg nodig heeft in vergelijking met een conventionele wagen. Dat zal tot meer schadegevallen leiden.

Lange remweg met zware accu

Elektrische auto’s beschikken over een langere remweg doordat er sprake is van een zwaar accupakket. Een conventionele Ford Focus kent bijvoorbeeld een gewicht van ongeveer 1.100 kilogram en de elektrische variant daarvan weegt al snel 500 kilogram meer.

Een auto met een zwaarder gewicht heeft een langere remweg nodig om volledig tot stilstand te kunnen komen. In dat opzicht heeft een elektrische auto meer kans op schade indien er plotseling geremd moet worden.

Meer data nodig

Het bovenstaande is een van de redenen waarom de consumentensite verwacht dat er de premie van de autoverzekering voor elektrische auto’s zal gaan stijgen, maar er is nog een reden.

De elektrische auto is nog altijd aan een opmars bezig. De verzekeraars beschikken op dit moment nog over onvoldoende gegevens om de conclusie te kunnen trekken dat elektrische auto’s meer risico lopen in het verkeer.

Waardevastheid elektrische auto

Er is nog een reden die leidt tot de aanname van een stijging van de verzekeringspremie voor elektrische wagens. Een elektrische auto heeft namelijk waardevastheid. Dat komt onder meer door het lage aanbod en doordat subsidieregelingen de exportvraag doet toenemen.

De waardevastheid zorgt ervoor dat verzekeraars gedurende een lange periode een hoog bedrag moeten uitkeren in het geval van schade of als er sprake is van een total loss verklaring van de auto. Bovendien kost het repareren van een dure accu veel geld.

Nu nog voordelig

Op dit moment is het nog voordelig om een elektrische auto te verzekeren, waarbij er gebruik kan worden gemaakt van speciale verzekeringen voor elektrische wagens. Er zijn nu al meerdere partijen die een dergelijke elektrische autoverzekering aanbieden, zoals de ANWB, Delta Lloyd, AllSecur en AON.

Het verschil tussen een elektrische autoverzekering en een standaardpolis is dat er bij het verzekeren van de elektrische auto extra dekkingen zijn opgenomen. Bijvoorbeeld dienstverlening voor het brengen van een auto naar een laadpaal in de buurt indien er sprake is van een lege accu.

Ook schade aan de laadpaal die bij het eigen huis staat, kan in de dekking van de verzekering worden opgenomen. Verzekeraars zijn bezig met het inventariseren van de schade die verzekerden met een elektrische auto claimen.

Indien uit de inventarisatie van gegevens blijkt dat elektrische wagens meer schade rijden of dat er meer schadesituaties ontstaan, dan worden er ongetwijfeld maatregelen genomen.

In dat geval zullen de verschillen ten aanzien van de conventionele verzekering voor auto’s niet meer alleen te zien zijn in de dekking, maar ook in de premie.

Gepubliceerd op 13 maart 2014 om 10:47 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 2 juli 2014 om 12:23 uur.