Premie zorgverzekering kan in 2014 omlaag

Minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft tijdens Prinsjesdag naar buiten gebracht, dat de premie voor de zorgverzekering in 2014 op jaarbasis met 24 euro kan dalen.
Mogelijk gaat zorgpremie in 2014 toch omlaag

Mogelijk gaat zorgpremie in 2014 toch omlaag

Minister Schippers heeft al eerder laten weten dat de zorgpremie omlaag zou kunnen, maar dat werd door verschillende verzekeraars nog tegengesproken. De minister heeft tijdens Prinsjesdag wederom laten weten dat de premie van de zorgverzekering in 2014 omlaag kan en dat er per jaar een bedrag van 1226 euro voor in rekening zou kunnen worden gebracht.

Een zorgpremie van 1226 euro in 2014 komt omgerekend neer op een daling van 24 euro per jaar en 2 euro per maand in vergelijking met de zorgpremie die dit jaar wordt betaald voor de zorgverzekering.

De premiedaling kan bewerkstelligd worden doordat de zorgverzekeraars ook dit jaar weer winst maken. De winst wordt onder meer gerealiseerd door scherp zorg in te kopen. Apotheken worden bijvoorbeeld aangespoord om goedkopere varianten van medicijnen aan patiënten te verstrekken.

Overigens gaat het eigen risico van de zorgverzekering in 2014 omhoog. Met ingang van 1 januari 2014 geldt er namelijk een eigen risico van 360 euro. Dit jaar is er sprake van een verplicht eigen risico van 350 euro, zodat er sprake is van een stijging van 10 euro.

De verzekeraars zijn niet verplicht om de zorgpremie lager vast te stellen nu minister Schippers dat heeft verondersteld. De zorgverzekeraars mogen de premies van de basisverzekering en aanvullende zorgverzekering voor 2014 namelijk naar eigen inzicht vaststellen.

Gepubliceerd op 19 september 2013 om 11:00 uur in de categorie zorgverzekering.