Verplicht eigen risico

Een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering is verplicht voor iedereen van achttien jaar en ouder. Voor de meeste zorgkosten die je vergoed krijgt uit de basisverzekering betaal je verplicht een eigen risico. Je betaalt dus de eerste 385 euro (in 2016 en 2017) aan zorgkosten zelf.

Wanneer je een zorgverzekering afsluit heb je altijd te maken met het verplicht eigen risico. Per 1 januari 2016 is het verplicht eigen risico € 385,- per verzekerde per jaar. Je betaalt dus de eerste € 385,- aan kosten zelf. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid en het bedrag is voor iedereen gelijk. Wanneer je geen gebruik maakt van zorg, hoef je uiteraard geen eigen risico te betalen. Ook voor 2017 is het verplichte eigen risico vastgesteld op € 385,-.

Het verplichte eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en verzekerden van 18 jaar en ouder. De kosten voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg tellen niet mee bij het verplichte eigen risico. Je kunt ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, dit wordt het vrijwillig eigen risico genoemd.

Begrip over de zorgverzekering omschreven in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 14 november 2016.