Kifid: Aantal schadeclaims geen reden voor opzeggen verzekeringen

Verzekeringen mogen niet zonder meer worden stopgezet wanneer een tussenpersoon van mening is dat er te veel schades in korte tijd zijn geclaimd. Dat is het oordeel van geschillencommissie van het Kifid in een zaak tegen Numan Assurantieadviseurs.
Verzekerde in het gelijk gesteld door Kifid na stopzetten verzekeringen door tussenpersoon

Verzekerde in het gelijk gesteld door Kifid na stopzetten verzekeringen door tussenpersoon

Numan Assurantieadviseurs uit het Drentse Vries is door de geschillencommissie van het Kifid op de vingers getikt. De tussenpersoon heeft het complete verzekeringspakket van een klant opgezegd in oktober vorig jaar. Als reden voor de opzegging gaven zij het schadeverloop op de verzekeringen aan. De consument claimde 11 keer schade in 7 jaar tijd, waarvan 8 op zijn autoverzekeringen. De autoschades kwamen overigens niet alleen door de verzekerde.

De verzekerde was al zeker 20 à 25 jaar klant bij de tussenpersoon en had een verzekeringspakket bestaande uit een inboedelverzekering, een woonhuisverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en vier autoverzekeringen. In oktober 2016 ontving hij een telefoontje dat vanwege zijn schadeverloop het pakket in december zou worden beëindigd. Enkele dagen later ontving hij de definitieve brief. Ondanks veelvuldig protest van de verzekerde tegen de opzegging leidde dit niet tot een oplossing.

Geschillencommissie Kifid

De geschillencommissie van het Kifid was het niet eens met de opzegging van het verzekeringspakket. Zij gaf aan dat zij het in een gezin met vier kinderen voorkomen normaal is dat er een schade voorvalt. Ook het verhaal dat de verzekerde geen eerdere waarschuwingen heeft ontvangen vond de commissie opmerkelijk. De tegenpartij voerder verder als verdediging aan het gevoel te hebben dat sommige schades geclaimd zijn onder verdachte omstandigheden, maar kwam niet met hard bewijs.

Daarom oordeelde de geschillencommissie van het Kifid het volgende:

“Mede gezien de door tussenpersoon onweersproken mededeling van consument dat hij reeds 20 à 25 jaar via de tussenpersoon is verzekerd, valt zeker ten aanzien van de woonhuisverzekering en de inboedelverzekering in redelijkheid niet in te zien waarom de betreffende schadeclaims grond voor opzegging van die verzekeringen zouden moeten zijn.”

Polisvoorwaarden

Daarnaast oordeelde de commissie dat de algemene voorwaarden niets zeiden over het schadeverloop of schademeldingen onder verdachte omstandigheden zonder hard bewijs. Bovendien is de commissie van mening dat de tussenpersoon onvoldoende oog heeft gehad voor de belangen de klant. Wanneer iemand geroyeerd wordt door een verzekeraar kan het in de toekomst moeilijker zijn een verzekering af te sluiten. De tussenpersoon had beter moeten afwegen of de redenen daadwerkelijk gegrond waren en er geen mildere oplossing bestond. De tussenpersoon moet de verzekeringen oppakken vanaf december 2016 en binnen 4 weken de verzekerde voorzien van nieuwe polissen zo is verder te lezen in het vonnis.

Gepubliceerd op 26 juli 2017 om 14:00 uur.