Skoda-rijders claimen minste schade via autoverzekering

Er is een onderzoek uitgevoerd door Generali onder eigen verzekerden en daaruit is gebleken dat Skoda-rijders het minste schade veroorzaken in het verkeer en daardoor minder vaak een beroep doen op de autoverzekering.
Bestuurders in een Skoda zijn de beste chauffeurs

Bestuurders in een Skoda zijn de beste chauffeurs

De beste automobilisten achter het stuur zijn degene die in een Skoda rijden. Dat kan geconcludeerd worden uit het onderzoek dat door Generali op basis van de verzekeringsstatistieken is uitgevoerd. Er is aan de hand van het onderzoek naar de beste chauffeurs in relatie tot het aantal claims op de autoverzekering gekeken naar de automerken en naar de provincies.

Beste chauffeurs wonen in Drenthe

De statistieken hebben uitgewezen dat Skoda-rijders 28 procent schade veroorzaken in vergelijking met het gemiddelde aantal schadegevallen in het land. In de provincie Drenthe blijken op basis van de statistieken de beste chauffeurs te rijden, want gemiddeld lig het percentage van het aantal schades 24 procent lager in vergelijking met het landelijke gemiddelde.

Overigens zijn bestuurders in de overige noordelijke provincies eveneens te rekenen tot de groep met beste chauffeurs. Het is gevaarlijker om in Zuid-Holland de weg op te gaan, want op basis van het aantal schadegevallen en claims op de autoverzekering wonen daar de slechtste chauffeurs van het land. Op zich is er qua aantal claims een logische verklaring voor te geven, want in drukke gebieden met veel verkeer zijn er doorgaans ook meer schadesituaties.

Kans op schade per merk t.o.v. gemiddelde (0%) - Bron: Bestechauffeur.nl
Kans op schade per merk t.o.v. gemiddelde (0%) - Bron: Bestechauffeur.nl

Bestuurders van een Skoda veroorzaken dan wel minder schadegevallen, maar als er sprake is van een claim op de autoverzekering, dan is er wel sprake van grote schades. Het gemiddelde schadebedrag is namelijk hoog met een bedrag van 2.849 euro. Bestuurders die in een Suzuki de weg op gaan, komen beter weg met een gemiddeld schadebedrag van 1.748 euro. Dat heeft overigens ook een andere oorzaak en is niet alleen te danken aan het rijgedrag van bestuurders. Een Suzuki is doorgaans een lichte auto.

Overigens kan het verstandig zijn met het oog op het aantal schadevrije jaren om kleine schades zelf te betalen. Het aantal schadevrije jaren wordt dan namelijk niet veranderd, maar gaat wel omlaag indien er sprake is van het claimen van kleine schades via de autoverzekering. Wie kleine schades zelf laat repareren, doet er wel verstandig aan om de prijzen van schadeherstelbedrijven met elkaar te vergelijken. Er kunnen namelijk grote verschillen zijn in de kosten die in rekening worden gebracht door de garage.

Suzuki en Nissan

Bestuurders in een auto van het merk Nissan of Suzuki doen het ook goed ten aanzien van het veroorzaken van weinig schade. Automobilisten in een Nissan veroorzaken 20 procent minder schade en in een Suzuki 23 procent minder. Opvallend is dat twee andere Aziatische automerken het slechter doen.

De bestuurders in een Mazda en in een Mitsubishi veroorzaken over het algemeen weer meer schades. Dat komt overigens overeen met een eerder onderzoek over 2014, waaruit naar voren is gekomen dat bestuurders in een Mitsubishi in het verkeer tot de grootste brokkenmakers gerekend kunnen worden. Uit dat onderzoek bleek ook dat in Rotterdam de meeste schade werd veroorzaakt.

Gepubliceerd op 19 mei 2015 om 12:27 uur in de categorie autoverzekering.