Snelheidsduivels gaan mogelijk meer premie betalen

Nederlanders die graag te hard rijden en vaak op drukke locaties rijden, gaan mogelijk meer premie betalen. Verzekeraars hebben plannen om het rijgedrag van mensen in de gaten te houden via applicaties op smartphones.
Plannen om premie te bepalen aan de hand van rijgedrag

Plannen om premie te bepalen aan de hand van rijgedrag

Het rijgedrag van Nederlanders wordt wellicht straks bepalend voor de hoogte van de premie. Verschillende verzekeraars bekijken de mogelijkheid om via een applicatie op de smartphone het rijgedrag in de gaten te houden. Dat betekent dat iemand die vaak te hard rijdt of op drukke locaties, straks meer premie gaat betalen. Iemand die keurig rijdt, zal dan juist korting krijgen op de premie. Onder andere Delta Lloyd denkt dat premies zo eerlijker worden en automobilisten hierdoor uiteindelijk bewuster rijden.

Verschillende autoverzekeringen werken al met een no-claimkorting op de premie als er schadevrij wordt gereden. De nieuwe plannen gaan een stapje verder, het betreft dan ook hoe hard een persoon rijdt. Naar verluidt is Delta Lloyd al in vergaande gesprekken met adviesbureau Towers Watson om een dergelijk methode toe te passen. “Eind 2013 kan een dergelijke polis in Nederland op de markt komen”, aldus Harm Blaak van Towers Watson.

Het adviesbureau is in Engeland al bezig met een test in samenwerking met Vodafone en verzekeraar AIG. Ook in de VS zouden verschillende verzekeraars experimenteren met apps om gebruikers zo veilig mogelijk te laten rijden. Blaak begrijpt dat de polis omstreden is. “Veel mensen zullen profiteren van een lagere premie, dus ik verwacht dat weerstand snel zal verdwijnen.”

Gepubliceerd op 10 april 2013 om 16:04 uur in de categorie autoverzekering.