SNS Reaal is nu van de staat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft een in zijn ogen onvermijdelijke stap gezet: het nationaliseren van SNS Reaal. De bank-verzekeraar stevende regelrecht af op een faillissement, wat desastreus zou zijn voor het Nederlandse financiële systeem.
SNS Reeal is genationaliseerd om hiermee een faillissement te voorkomen.

SNS Reeal is genationaliseerd om hiermee een faillissement te voorkomen.

Uit alle macht is geprobeerd om SNS Reaal op een andere manier te redden. De drie andere grootbanken wilden wel, maar mochten niet van Brussel. Andere constructies werden overwogen maar gaven niet genoeg uitzicht op een goede oplossing. De minister had een deadline gesteld: op 31 januari om 18.00 uur moest duidelijk zijn op welke manier SNS Reaal uit de problemen zou gaan komen.

Die deadline is niet gehaald. Er zat dan ook niets anders op dan nationalisatie, een flinke stap met grote gevolgen. De Nederlandse staat wordt volledig eigenaar van SNS Reaal. Bestaande aandeelhouders worden onteigend: hun aandelen zijn overgenomen door de staat. Achtergestelde crediteuren krijgen hun geld niet terug.

Het kost de staat veel geld: 3,7 miljard euro. Daarmee voorkomt Dijsselbloem dat er paniek ontstaat bij de vele spaarders van het concern. Naast SNS Bank hebben immers ook ASN Bank en RegioBank behoorlijk wat spaarrekeningen in de boeken. Die werden al behoorlijk geplunderd: in de afgelopen weken is er al 1,4 miljard euro aan spaargeld weggehaald. Om een echte bankrun te voorkomen moest er nu wel een oplossing komen.

De top van SNS Reaal is het niet eens met de nationalisatie en treedt collectief af. Nieuwe leider van het concern is Achmea-topman Gerard van Olphen, die al eerder bij SNS Reaal in de top zat: van 1991 tot 2001.

Spaarders hoeven zich nu in ieder geval geen zorgen meer te maken. Hun geld is veilig, en de organisatie SNS Reaal draait gewoon door. Alleen met een andere eigenaar en onder andere leiding.

Gepubliceerd op 1 februari 2013 om 9:44 uur.