Steeds meer wanbetalers zorgverzekering

De premie voor de zorgverzekering drukt in veel huishoudens zwaar op het maandelijkse budget. Er zijn dan ook steeds meer mensen die het niet lukt deze premie te blijven betalen. Uit cijfers van het CVZ blijkt dat het aantal wanbetalers groeit.
Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit verder

Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit verder

Wie de premie voor de basisverzekering meer dan een half jaar niet betaalt, krijgt te maken met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Vanaf dat moment draagt de zorgverzekeraar de problemen over aan deze instantie. Het CVZ int de zorgpremie direct bij de werkgever of de uitkeringsinstantie, waardoor men er niet meer voor kan kiezen deze niet te betalen. De verzekering blijft wel lopen bij de verzekeraar waar de zorgverzekering al liep.

Het bedrag dat op die manier geïnd wordt is hoger dan de reguliere premie voor de zorgverzekering. Die standaardpremie staat voor dit jaar op € 123,17. Er komt een boete bovenop: bij het premiebedrag wordt 30% opgeteld. Via het loon of de uitkering wordt dan ook € 160,12 geïncasseerd voor de zorgverzekering. Ondertussen moet de ontstane schuld bij de zorgverzekeraar ook nog steeds gewoon afgelost worden.

Het aantal mensen waarvoor de premiebetaling via het CVZ loopt, groeit. Jarenlang lag het op ongeveer 300.000. Dit jaar is daarin een stijgende lijn te zien: per 1 april was het 306.000, per 1 juni al 314.000. De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, stelt dat zorgverzekeraars meer aandacht moeten besteden aan wanbetalers.

Gepubliceerd op 28 juni 2013 om 10:00 uur in de categorie zorgverzekering.