Twee miljoen extra schade door sneeuw

De sneeuwval van vandaag heeft voor een record aan files in de ochtendspits gezorgd. Het winterweer heeft dus in ieder geval veel tijd gekost. En dat niet alleen: er waren natuurlijk ook veel ongelukken.

Op een gemiddelde doordeweekse dag ligt het bedrag aan verzekerde verkeersschade op zo'n € 9 miljoen. Vandaag was duidelijk geen gemiddelde dinsdag. Er viel vanaf maandagavond een behoorlijk pak sneeuw, met alle gevolgen van dien. Ook voor de autoverzekering.

De eerste ramingen van het Verbond van Verzekeraars zijn dat de extra schades voor autoverzekeringen neerkomen op ongeveer € 2 miljoen euro. Dit is een grove schatting naar aanleiding van de meldingen die bij de verzekeraars zijn binnengekomen.

Dit soort schattingen van het Verbond worden gedaan door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Daar hebben ze inmiddels veel ervaring opgedaan met de schadegevolgen van verschillende gebeurtenissen. De schade hangt volgens het CVS af van het aantal centimeters sneeuw dat gevallen is. Is dat tussen de 1 en 5 centimeter, dan leidt dat tot 10 à 20% meer schade. Bij heftiger sneeuwval (meer dan 5 centimeter) kan het aantal schadegevallen tot wel 50% meer zijn. Een klein laagje (1 tot 3 centimeter) waar geen nieuwe sneeuw meer bijvalt geeft bijna geen extra schade meer.

De ervaring leert verzekeraar Interpolis dat het op de eerste dag van winters weer meestal wel meevalt met de extra schades. Dit omdat automobilisten hun snelheid netjes aanpassen, heel voorzichtig rijden. Als een koude periode langer duurt, raakt men eraan gewend. Dat zorgt er dan weer voor dat automobilisten meer risico's gaan nemen. 

Gepubliceerd op 15 januari 2013 om 20:00 uur.