Vakantie: Wel of geen caravanverzekering afsluiten?

Een caravanverzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar kan in voorkomende situaties wel wenselijk zijn. Schade aan derden die met de caravan wordt veroorzaakt is gedekt via de autoverzekering of AVP, maar de schade aan de caravan zelf niet.
Caravanverzekering afsluiten voor dekking van schade aan de eigen caravan

Caravanverzekering afsluiten voor dekking van schade aan de eigen caravan

Consumenten die met de caravan achter de auto op vakantie gaan zijn via de wettelijke aansprakelijkheid van de autoverzekering verzekerd voor schade die aan derden wordt toegebracht. Als de caravan niet aan de wagen is gekoppeld en er ontstaat schade aan derden, dan geldt dat de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekking biedt.

In beide gevallen geldt dat alleen schade wordt vergoed die aan derden wordt toegebracht. Mocht er schade aan de caravan zelf ontstaan, dan is er geen sprake van een schadevergoeding. Het is niet verplicht om een caravanverzekering af te sluiten, maar wie bijvoorbeeld een nieuwe caravan koopt en het risico op schade wil afdekken, kan besluiten om de caravan wel te verzekeren.

Schade aan de caravan

Een caravan kan gezien worden als een vakantieverblijf en er zijn altijd situaties, waarin er schade kan ontstaan. Tijdens de vakantie kan een heftige storm bijvoorbeeld schade toebrengen aan de caravan. Of er kunnen ineens grote hagelstenen voor inslagen in het dak van de caravan zorgen. Verder bestaat er altijd een risico op inbraak in de caravan, waarbij er waardevolle goederen kunnen worden meegenomen. Uiteraard kan de caravan zelf ook nog gestolen worden en dan is er zeker sprake van een grote schadepost.

Er zijn dan ook talloze situaties die een risico vormen en waardoor er schade aan en in de caravan kan worden toegebracht. Wie zich daartegen wil verzekeren, kan besluiten om een caravanverzekering af te sluiten. Het is daarbij wel aan te raden om te letten op de inhoud van de dekking en een vergelijking te maken bij meerdere verzekeraars.

Dekking van de caravanverzekering

Er kunnen door de verzekeraar verschillende soorten dekkingen worden aangeboden om de caravan te verzekeren. Ook de inhoud daarvan varieert weer per verzekeraar. Zo kan er een standaard dekking zijn die bijvoorbeeld alleen van toepassing is in de Benelux en Duitsland en een standaard dekking die van toepassing is in heel Europa. Andere verzekeraars maken weer onderscheid tussen de termijn van de nieuwwaarderegeling die voor een jaar of bijvoorbeeld voor vijf jaar van toepassing kan zijn.

Met betrekking tot de vergoeding van hagelschade geldt dat deze dekking bij de ene verzekeraar wel standaard is inbegrepen in de caravanverzekering en dat er bij een andere een speciale dekking voor hagelschade moet worden afgesloten. Door deze grote variaties is het zoals gezegd altijd verstandig om bij meerdere verzekeraars een kijkje te nemen om na te gaan wat er geboden wordt.

Er is nog een verschil waar aandacht aan kan worden besteed en dat is het bedrag van het eigen risico dat aan de caravanverzekering is gekoppeld. Deze bedragen lopen namelijk uiteen. De premies voor een caravanverzekering kunnen bij de verzekeraars op de website worden berekend en ook daar doen zich uiteraard variaties in voor.

Gepubliceerd op 10 maart 2015 om 9:40 uur.