Verbond gaat first party-autoverzekering onderzoeken

Het Verbond van Verzekeraars gaat de zogeheten first party-autoverzekering onderzoeken. Branchevereniging van Nederlandse Letselschade Experts (NLE) ziet vooral risico’s, die de rechten van ongevalslachtoffers ernstig kunnen schaden. Bij deze directe verzekering handelt de verzekeraar de schade af voor zijn of haar eigen verzekerde.
Branchevereniging NLE uit forse kritiek op directe verzekering

Branchevereniging NLE uit forse kritiek op directe verzekering

Op het eerste gezicht lijkt de first party-autoverzekering, ofwel directe verzekering, een voordeel voor slachtoffers te zijn. De (letsel)schade kan namelijk veel sneller en efficiënter worden afgewikkeld. De aansprakelijkheidsdiscussie verdwijnt omdat de verzekeraar de schade afhandelt voor zijn of haar eigen verzekerde. De automobilist verzekert zich met een first party-autoverzekering tegen materiële al letselschade als gevolg van een verkeersongeval, ongeacht de schuldvraag.

De Branchevereniging van Nederlandse Letselschade Experts (NLE) heeft echter kritiek op deze directe verzekering, waarover Amweb melding maakt. Deze verzekeringen zouden namelijk de rechten van ongevalslachtoffers ernstig kunnen schaden. Het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten een onderzoek in te stellen.

Kritiek op directe verzekering

Na de introductie van de first party-autoverzekering heeft branchevereniging NLE kritiek geuit over deze nieuwe verzekering. Deze verzekering zou namelijk risico’s veroorzaken die de rechten van ongevalslachtoffers ernstig kunnen schaden. Daarnaast denkt de branchevereniging dat verzekeraars er vooral de dalende premie-inkomsten bij autoverzekeringen mee willen compenseren. Verzekeraars zouden het schaderegelingsproces dan ook maar al te graag naar hun eigen hand zetten. In het kader van de innovatie heeft het Verbond van Verzekeraars aangekondigd de directe verzekeringen te gaan bestuderen.

Ongewenste verschaling

De branchevereniging denkt dat het systeem met first party-verzekeringen met een beperkte polisdekking “zorgt voor een ongewenste verschraling voor alle verkeersslachtoffers”. De letselschade-experts vinden het beperken van rechten van slachtoffers dan ook “onwenselijk en maatschappelijk onverantwoord”. De NLE wil dan ook graag met verzekeraars in gesprek over deze kwestie. Het Verbond van Verzekeraars heeft eerder al de mogelijkheden onderzocht van de directe verzekering.

In de visie ‘Onderweg naar morgen’ constateert het Verbond dat motorrijtuigenverzekeraars opereren in een sterk concurrerende markt, die door nieuwe technologieën ook nog eens sterk verandert. Deze ontwikkelingen zouden een grote invloed hebben op de te verzekeren risico’s en wensen van de verzekerden. De verschuiving van bezit naar gebruikt zou vragen om andere verzekeringsproducten. Vraag is echter of deze directe verzekering, met een totaal ander verzekeringssysteem, hiervoor de oplossing is. De letselschade-experts hebben vooralsnog flinke kritiek geuit op de nieuwe first party-verzekering.

Gepubliceerd op 30 mei 2016 om 13:16 uur in de categorie autoverzekering.