Verzekeraar Allianz gaat autodelen verzekeren

Het autodeelplatform SnappCar en verzekeraar Allianz gaan vanaf 1 maart een samenwerking aan om autodelen verzekerd te maken. De zogeheten SnappCar-verzekering is een verzekering die de schaderisico’s tijdens de huurperiode dekt. Naar eigen zeggen maken steeds meer mensen gebruik van Peer-to-Peer autodelen.
Allianz biedt vanaf 1 maart een autodelen verzekering

Allianz biedt vanaf 1 maart een autodelen verzekering

Steeds vaker zouden mensen volgens onderzoek van SnappCar hun auto delen. Tot voorheen waren deze risico’s voor de lener en uitlener gedekt via Centraal Beheer Achmea. Daar komt vanaf 1 maart verandering in, dan gaat SnappCar namelijk samenwerken met verzekeraar Allianz. Met de zogeheten SnappCar-verzekering zijn de lener en uitlener verzekerd voor schaderisico’s tijdens de huurperiode.

In Europa zouden circa 250 miljoen auto’s gemiddeld 23 uur per dag stilstaan. Wanneer autobezitters vaker hun auto zouden uitlenen, zijn er minder auto’s nodig. SnappCar heeft de ambitie om het Europese wagenpark in 2018 met 1 procent te verminderen. Hierdoor zou volgens het bedrijf de C02-uitstoot omlaag gaan, de consument besparen op gebruikskosten en er meer ruimte in stedelijke gebieden ontstaan.

Jörg Weber, verantwoordelijk voor Digital & Affinities in de Board of Management van Allianz Benelux, legt uit dat de samenwerking met SnappCar een logische stap is voor de verzekeraar: “Naast de ontwikkelingen op het gebied van telematica en (semi-)zelfrijdende auto’s, zien we carsharing als één van de belangrijkste drijfveren voor veranderingen in de autoverzekeringsbranche. Deze samenwerking is een stap op weg naar toekomstbestendige mobiliteitsoplossingen, iets waar we ons bij Allianz graag voor inzetten.”

Carsharing nieuwe trend

Volgens onderzoek van SnappCar zou het delen van auto’s vooral populair zijn in centra van de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag). Vooral mannen zouden gebruik maken van de dienst. Opvallend is dat de leners gemiddeld jonger zijn dan de eigenaren (25-34 ten opzichte van 35-54). Daarnaast zou volgens het bedrijf autodelen een stuk voordelig zijn dan huren bij een autoverhuurbedrijf, namelijk 30 tot 50 procent in kosten. In 2015 maakten circa 1 miljoen Nederlanders gebruik van de deeleconomie, hiervan is carsharing een vorm. Andere bekende initiatieven voor het delen van bezittingen zijn: Thuis afgehaald, Kickstarter, Airbnb, Uber, Seats2meet en Peerby. Carsharing is volgens SnappCar de nieuwe trend omdat het bij mensen veel niet meer om het bezit gaat, maar om het gebruik.

Wie zijn auto uitleent, kan in sommige gevallen rekenen op 1500 euro per maand. Via de website kunnen autobezitters hun auto aanmelden en de huurprijs per dag bepalen. Vervolgens kan de eigenaar aangeven wanneer de auto geleend kan worden en kan specificaties en voorwaarden opgeven, zoals wel of niet roken, het wel of niet mogen rijden in het buitenland en wel of geen huisdieren. Daarnaast kunnen leners op de website terecht voor het lenen van een auto in hun omgeving. Allianz biedt vanaf 1 maart een verzekering aan voor autodelen: de SnappCar-verzekering.

Gepubliceerd op 29 februari 2016 om 16:15 uur. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 11:37 uur.