Verzekeraar ASR lanceert Rij Veilig app

ASR heeft vandaag op de website melding gemaakt van de Rij Veilig app. Deze app moet de veiligheid in het verkeer verbeteren door functies die afleiden te blokkeren bij een snelheid hoger dan 15 kilometer per uur. De app is voorlopig alleen voor Android-gebruikers gratis beschikbaar en men hoeft geen klant te zijn.
Verzekeraar blokkeert afleidende functies tijdens het rijden

Verzekeraar blokkeert afleidende functies tijdens het rijden

Bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de automobilist is afgeleid, vaak door gebruik van social media, sms, internet en handheld bellen. ASR heeft daarom de app ‘Rij Veilig’ gelanceerd. De app moet een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Door afleidende functies, zoals Facebook, Whatsapp, sms en andere meldingen uit te schakelen bij een snelheid hoger dan 15 kilometer per uur, kan de bestuurder zich volledig focussen op de weg. Handsfree bellen en navigatie blijven wel gewoon werken. Wanneer de bestuurder tot stilstand komt, wordt de blokkering opgeheven. De app meet via het GPS-systeem de snelheid. Daarnaast kan de app op passagiersmodus worden gezet wanneer iemand zelf niet achter het stuur zit of met het openbaar vervoer reist.

Wereldprimeur

De Rij Veilig app is voor alle automobilisten vanaf vandaag gratis te downloaden voor Android-gebruikers in de Google Play Store. ASR hoopt ook nog met een iPhone-versie van de app te komen. Probleem is echter dat Apple het blokkeren van functies door andere apps niet toelaat. De app werkt overigens ook op de (race)fiets, brommer of motor. De verzekeraar benadrukt dat de app geen gegevens van de gebruiker opslaat en met de app alleen wil bijdragen aan de verkeersveiligheid. Gebruikers van de app worden dan ook niet gevolgd en wordt niet gekoppeld aan de premie of dekking van de autoverzekering. ASR spreekt van een wereldprimeur omdat een dergelijke app in het buitenland nog niet zou bestaan.

Afleiding zorgt voor veel ongelukken

Op de website van ASR haalt de verzekeraar een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid aan, waaruit zou blijken dat vijf tot 25 procent van de auto-ongelukken door afleiding veroorzaakt worden. Drie procent van de dodelijke ongevallen zou door sms’en achter het stuur plaatsvinden. ,,De verleiding om tijdens het rijden binnenkomende Whatsapp-, sms- en internetberichten te lezen, is voor veel automobilisten moeilijk te weerstaan," verklaart Ber Onderwater, ASR relatiemanager Schade, het initiatief.

Lees ook:

Gepubliceerd op 2 september 2015 om 17:32 uur in de categorie autoverzekering.