Ben ik met smartphone achter het stuur nog verzekerd?

Net nog even dat Whatsapp bericht beantwoorden of even Facebook checken als je in de auto zit. Waarschijnlijk ontzettend verleidelijk, maar tevens ontzettend gevaarlijk. Het kan gebeuren dat je hierdoor schade rijdt. Kun je deze schade dan ook claimen op de autoverzekering?

Op de eerste plaats is het natuurlijk ontzettend gevaarlijk om je smartphone te gebruiken terwijl je aan het verkeer deelneemt. Verschillende (inter)nationale onderzoeken hebben al aangetoond dat steeds meer bestuurders, vooral jongeren, hun smartphone gebruiken terwijl zij achter het stuur zitten. Naast dat het verboden is en het je een boete kan opleveren, is het ook levensgevaarlijk. Of je nog verzekerd bent met je smartphone achter het stuur hangt van een aantal zaken af.

Schade aan derden
Alle varianten van de autoverzekering bieden dekking bij schade aan derden. Ontstaat er bijvoorbeeld schade aan een andere auto of lantaarnpaal, dan betaalt de verzekeraar het schadebedrag aan de tegenpartij. Toch zijn er ook nog een aantal uitsluitingen. Rijden onder invloed of te hard rijden wordt door de verzekeraar vaak gezien als roekeloos gedrag. De verzekeraar heeft dan het recht om het schadebedrag op jou te verhalen. Daarnaast heeft de verzekeraar het recht om de autoverzekering te beëindigen.

Maar roekeloos gedrag kan ook voor onduidelijkheid zorgen. In ieder geval is het gedrag dat veel mensen te ver vinden gaan. Bij roekeloos gedrag heb je geen oog voor de gevolgen en gevaren van je eigen gedrag. Het is echter een stuk lastiger wanneer het gedrag wat minder duidelijk roekeloos is. Want wanneer is iets roekeloos en wanneer domme pech? Toch is roekeloos gedrag door verzekeraars vaak makkelijk te herkennen en daarnaast ook te bewijzen. Bij smartphonegebruik in de auto is dat echter lastig en heel erg afhankelijk van de situatie en de verzekeraar waar je de autoverzekering hebt afgesloten.

Schade aan eigen auto
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je tijdens het Whatsappen of bellen op een paaltje bent gereden. Aan het paaltje is weinig te zien, alleen zit er een flink deuk in de bumper van je auto. In dat geval gaat het om eigen schade en wordt deze schade alleen vergoed met een allrisk autoverzekering. Met een beperkt casco of WA-dekking zal je de schade zelf moeten betalen. Ook hier geldt dat schade aan je eigen auto die is veroorzaakt door het rijden onder invloed niet wordt gedekt.

Wel of niet claimen?
Eigen schade wordt vergoed met de allrisk dekking, maar gaat ten koste van je schadevrije jaren. Hierdoor gaat de premie van je autoverzekering omhoog en ga je gemiddeld met 4 schadevrije jaren omlaag. Bij lagere schadebedragen kun je in veel gevallen de schade beter zelf betalen. Bij een gering schadebedrag is de premieverhoging namelijk vaak hoger dan de kosten van het herstel. Voordat je een schade gaat claimen is het belangrijk hier goed over na te denken en eventueel advies in te winnen.

Smartphone levensgevaarlijk
Het gebruik van een smartphone achter het stuur verhoogt het risico op een ongeval. Dit risico wil je natuurlijk niet lopen, dus kun je beter een smartphone/telefoon laten liggen. Uit eerder onderzoek door GfK bleek al dat bijna de helft van de bestuurders tussen de 17 en 34 jaar de smartphone uit gewoonte pakt tijdens het autorijden. Jaarlijks vallen er tientallen doden in het verkeer door telefoongebruik tijdens het rijden. Laat je smartphone of telefoon tijdens het rijden dan ook gewoon liggen. Naast het feit dat het verboden is en het je een boete kan opleveren van meer dan 200 euro, scheelt het een hoop financieel en menselijk leed.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juni 2015. Laatst gewijzigd op 18 juni 2015.