Verzekeraar Orion Direct beschuldigd van fraude

Afgelopen week behandelde het consumentenprogramma Tros Radar een mogelijke fraude bij verzekeraar Orion Direct. Deze verzekeraar bestaat sinds 2009 niet meer zelfstandig, sinds de overname door Allsecur. Ex-medewerkers legden haarfijn uit op welke wijze er bij Orion Direct gefraudeerd werd.

De eigenaar van Orion Direct was destijds de heer Karel van der Kemp. Deze man was ook voorzitter van de Europese Rechtsbijstand Stichting (ERS). Deze ERS werd door Orion Direct ingeschakeld voor het afhandelen van schades.

Bij die afhandeling werd door ERS structuur geld achtergehouden. De tegenpartij van een schade betaalde aan ERS de bedragen die verschuldigd waren: het schadebedrag, de expertisekosten, buitengerechtelijke kosten én de wettelijke rente. Dat laatste, de wettelijke rente, werd door ERS vrijwel nooit uitbetaald aan de benadeelde. Daarmee hield ERS veel geld achter. Tros Radar spreekt van honderdduizenden, misschien wel miljoenen euro's.

Bovendien benadeelde ERS ook andere verzekeraars. De expertisekosten die werden doorberekend aan de verzekeraar van de tegenpartij waren vaak veel hoger dan de kosten die werkelijk gemaakt werden.

De misstanden zijn gemeld bij het Openbaar Ministerie en bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Allsecur, sinds 2009 de moeder van Orion Direct, staat hier buiten. De dochter van Allianz geeft aan dat de zakelijke relatie tussen Orion Direct bij de overname direct is beëindigd.

Gepubliceerd op 17 mei 2013 om 9:50 uur.