Verzekeraars scoren hoger op gebied van tevredenheid

Afgelopen jaar waren meer verzekerden tevreden over de dienstverlening van hun verzekeraar. Schadeverzekeraars scoorden hoog met een gemiddeld rapportcijfer van 7,69. Een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek van het Verbond van Verzekeraars.
Verzekerden over het algemeen iets tevredener over verzekeraar

Verzekerden over het algemeen iets tevredener over verzekeraar

Het Verbond van Verzekeraars heeft onderzoek gedaan naar de tevredenheid van particuliere verzekerden binnen de leven- en schadebranche. Uit de resultaten blijkt dat verzekerden in 2015 iets tevredener waren over hun verzekeraar dan een jaar eerder. In 2015 scoorden schadeverzekeraars gemiddeld een 7,69 en levensverzekeraars een rapportcijfer van 7,17. Dat betekent dat verzekerden over het algemeen aardig tevreden zijn. In het onderzoek heeft het Verbond gekeken naar een aantal punten, zoals klantfocus, schriftelijke communicatie, telefonische communicatie, claim en uitkering. Tevens kregen de deelnemende verzekeraars individueel een rapportcijfer mee.

Kleine stijging

Met een rapportcijfer van 7,69 scoren schadeverzekeraars nipt hoger op het gebied van tevredenheid, ten opzichte van het onderzoek in 2014. In dat jaar scoorden verzekeraars namelijk gemiddeld een 7,67. Ook nieuwe klanten en claimende klanten beoordeelden de schadeverzekeraars het afgelopen jaar beter. Nieuwe klanten gaven hun verzekeraar een gemiddeld een 7,66 en claimende klanten een 7,93. Dat is iets hoger dan in 2014, toen werden verzekeraars door nieuwe klanten beoordeelt met gemiddeld een 7,59 en claimende klanten gaven een 7,91.

Ook de levensverzekeraars werden door de particuliere verzekerden beter beoordeelt. De gemiddeldes liggen daar echter iets lager. In 2015 kregen verzekeraars gemiddeld een totaalcijfer van 7,17, waar dit vorig jaar een 7,00 was. Ook steeg de tevredenheid bij nieuwe klanten gemiddeld van een 7,40 naar een 7,49. Claimende klanten waren daarnaast ook tevredener van een 6,71 naar een 6,83 in het afgelopen jaar. De verzekeraars scoren dan ook prima op het gebied van tevredenheid. Bij de zakelijke verzekeraars was dit echter minder het geval, vooral op het gebied van Leven.

Uitkomsten per verzekeraar

De verzekeraars kregen individueel ook een rapportcijfer. Daar kwam uitvaartverzekeraar Monuta op het gebied van Leven het best naar voren. De verzekeraar werd door respondenten beoordeelt met een 7,7. Verzekeraar Allianz scoorde met een 6,4 het laagste rapportcijfer. Bij de particuliere schadeverzekeraars kwam de verzekeraar ZLM Verzekeringen het beste uit de bus. De verzekeraar uit Zeeland haalde een cijfer van 8,5. Nationale-Nederlanden scoorde op het gebied van Schade het minst, maar nog altijd met 7,3.

Gepubliceerd op 11 januari 2016 om 17:07 uur.